Sport & Vrije tijd

Door Jenny ter Maat

Zwemmers trekken weer baantjes in binnenbad De Koerbelt

Blijde gezichten van de zwemmers en van de zwembadmedewerkers Anjo Scholten en Nadine Heuten.

RIJSSEN - Woensdagmorgen negen uur. Voor de balie van zwembad De Koerbelt staat een aantal zwemliefhebbers, mondkapje op, allemaal op anderhalve meter. In de wetenschap dat ze straks het water in mogen duiken. Het binnenbad is voor deze gelegenheid feestelijk versierd met vlaggetjes.

Vanaf deze woensdag mogen er baantjes getrokken worden in de binnenbaden van de zwembaden. Belangstellenden kunnen daarvoor online op de website zwembad.rijssen-holten.nl, zelf een dag en uur reserveren.
“Per uur kunnen twintig zwemmers reserveren. De eerste twee uren van vandaag, zeven en acht uur, waren meteen vol”, vertelt Anjo Scholten, coördinator en zwemonderwijzeres. De zwembadmedewerkers zijn blij dat er weer reuring is. “Iedereen die hier vandaag komt heeft heel veel zin om baantjes te trekken. Het kan weer.”
In één jaar tijd is het zwembad drie keer compleet gesloten geweest. “In de hele coronaperiode zijn er maar zo’n tien weken groepslessen gegeven. Groepslessen mogen overigens nog steeds niet.”

Scholten: “Half maart konden we weer zwemlessen voor de diploma’s A, B en C geven voor de jeugd tot 12 jaar. We hebben toen als extra mogelijkheid flexlessen aangeboden. Kinderen konden één extra les per week reserveren en daar was enorm veel belangstelling voor. Achterstand in het zwemmen kon daardoor weggewerkt worden.”

Sloop zwembad
In het binnenbad van het zwembad kan voorlopig nog gezwommen worden, in het buitenbad is geen druppel water te zien. Het zwembadterrein buiten is veranderd in een zandvlakte; kleedkamers en kleuterbad zijn verdwenen.
Het nieuwe binnenbad, met wedstrijdbad en recreatiebad, komt op de plek waar eerder de kleedkamers van het buitenbad stonden. De badmeestertoren, waar nu nog de installaties voor het buitenbad en de trafo staan, wordt gesloopt. De installaties en trafo komen op andere plekken. “Die komen in de machinekamer. Het meeste geld zit straks onder de grond”, vertelt locatiemedewerker Wilco Pinkert. De installaties zorgen ervoor dat het badwater op de juiste temperatuur gehouden wordt en altijd de juiste zwemkwaliteit heeft. “Het water wordt continu rondgepompt.”

Het nieuwe binnenbad wordt middels een trap verbonden met het buitenbad. In het buitenbad komt een brede familieglijbaan met een lengte van circa tien meter. In plaats van het recreatiebad, wordt buiten een spraypark aangelegd voor de jongste kinderen.

Het zal nog even duren voor het complete nieuwe zwembad De Koerbelt geopend kan worden. Pinkert hoopt dat er in het nieuwe buitenbad met ingang van 1 mei 2022 weer gezwommen kan worden. Het is nog niet zeker of dan ook de ligweide al gebruikt kan worden.
De zwemmers uit Rijssen zullen dit jaar als ze naar het buitenbad willen, uit moeten wijken naar een andere zwemlocatie, zoals Twenhaarsveld in Holten. Het zwemabonnement geldt voor beide zwembaden in Rijssen-Holten.

Groepslessen in september?
De komende maanden kan het binnenbad van De Koerbelt nog gebruikt worden. “Super dat er weer gezwommen wordt, als is het voorlopig nog alleen maar baantjes trekken. We hopen dat het recreatief zwemmen ook snel mag en dat we in september ook weer kunnen starten met de groepslessen”, aldus Scholten. “Elke versoepeling verwelkomen we met open armen.”