Uitgaan & Cultuur

Anjerveld in Rijssen officieel onthuld

Fotograaf: Jan Joost. Op de foto v.l.n.r. Jan Dannenberg, zittend Gerrit Harbers (93) en Roelf Wolterink (97), Dianne Pas, mevrouw Derksen, de initiatiefnemers Chris Derksen en Marco Nieuwenhuis, Comitélid Lense Bakker, burgemeester Arco Hofland, voorzitter Erik Brinks en Comitélid Herman Veldman.

RIJSSEN - Het Veteranen-Anjerveld aan de Huttenwal is zaterdag 26 juni, Nationale Veteranendag, officieel onthuld. De handeling werd verricht door de Oud-Indiëgangers Roelf Wolterink (97) en Gerrit Harbers (93). Ze werden geassisteerd door burgemeester Arco Hofland.

Medewerking verleenden de scouts van Scouting Rijssen onder leiding van Johan Nijeboer. Eerst hesen zij gelijktijdig de Nationale Veteranenvlag en de vlag van het Comité Herdenkingen Rijssen. Daarna werd onder de tonen van het Wilhelmus de Nederlandse vlag gehesen, waarna trompettist Jan Dannenberg The Last Post blies. Na inachtneming van een minuut stilte, werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. 

Eerste verzetsdaad
Comitévoorzitter Erik Brinks maakte in zijn toespraak duidelijk dat de anjer sterk verbonden is met de eerste verzetsdaad van de Nederlandse bevolking in het eerste oorlogsjaar. Hij dankte de initiatiefnemers Chris Derksen en Marco Nieuwenhuis. Zijn gaven de aanzet tot de aanleg van het anjerveld als blijvend aandenken aan de inzet van de veteranen.

Vredesmissies
Burgemeester Arco Hofland memoreerde de inzet van de Nederlandse veteranen op alle vredesmissies in de wereld. Hij wees op het belang van het anjerveld als blijvend symbool in de gemeente Rijssen-Holten. Hij prees de leerlingen van de Haarschool die het monument en nu ook het anjerveld hebben geadopteerd. "Ik ben blij dat jullie er bij zijn en het is heel goed dat jullie erop gaan letten dat het anjerveld en het monument goed worden onderhouden."

V1
Het anjerveld is aangelegd rond het monument voor de burgerslachtoffers aan de Huttenwal. Het monument is juist daar geplaatst omdat in het laatste oorlogsjaar een V1 neerstortte op de Huttenwal waarbij 19 mensen om het leven kwamen.


Klein verband
De gemeentelijke veteranendag kon vanwege de coronabeperkingen ook dit jaar niet als andere jaren gehouden worden in het Parkgebouw. In overleg met de gemeente had het Comité dan ook besloten in zeer klein verband de onthulling van het anjerveld te organiseren.