Uitgaan & Cultuur

Door: Jenny ter Maat

Ard Wessels: ‘Kom vooral winkelen, kom wanneer het te druk is een ander keertje terug’

Ard Wessels, voorzitter HABI, in het vernieuwde centrum. Foto: Jenny ter Maat

RIJSSEN - Het winkelcentrum van Rijssen maakt zich op voor de decemberfeestdagen. Afgelopen week werd een begin gemaakt met het ophangen van de nieuwe feestverlichting boven de winkelstraten. De nieuwe inrichting van het winkelerf nadert inmiddels haar voltooiing, alhoewel het nog even wachten is op de onderdelen van de nieuwe fontein, die uit China komen.

Een decembermaand in coronatijd. Een vernieuwd winkelcentrum, bijna klaar, op de fontein na. “Onderdelen hiervan moeten uit China komen en deze hebben vertraging opgelopen. De waterpartij kan volgend jaar pas afgemaakt worden”, vertelt HABI-voorzitter Ard Wessels. Desalniettemin zijn de veranderingen in het centrum rigoureus. “De sfeer is anders, nieuw maar toch teruggrijpend naar het verleden van Rijssen. Dat komt door de bestrating en de aankleding, en ook door een andere indeling van de ruimte.”
Afgelopen week en de komende weken wordt het groen aangeplant en worden onder andere boompjes geplaatst. De HABI had graag al een officiële opening gepland. “In deze situatie is dat moeilijker. We hebben afgesproken dat we dat op een later tijdstip oppakken.”

De ondernemersvereniging deed een grote aankoop met het aanschaffen van nieuwe sfeerverlichting, die binnen een paar weken in het hele centrum moet hangen.

Meer sfeer
Wessels is positief over het vernieuwde centrum. “Er is veel meer sfeer, onder andere door de nieuwe bestrating. De routing is een stuk logischer. En met al het groen en de nieuwe waterpartij wordt het straks echt mooi. Het college en de raad hebben met deze grote en dure verbouwing aan het centrum hun nek behoorlijk uitgestoken, dat waarderen we zeer.”

Het bankgebouw van de ING is inmiddels in de verkoop. Er zijn gegadigden voor, weet Wessels. Hij verwacht dat het gebouw deze maand verkocht wordt. “Het pand zal dan waarschijnlijk verbouwd worden of misschien wel gesloopt: winkelruimte beneden en daarboven appartementen. We hopen dat zich hierin een horecaondernemer vestigt. Wat ons betreft hoeft dan de kiosk naast de fontein er helemaal niet te komen.”
De gemeente is in overleg met de kioskeigenaar over verplaatsing van het pandje.

Black Friday
Het weekend voorafgaand aan de decembermaand is het Black Friday. In Rijssen is ervoor gekozen om de hele week uit te roepen tot black Friday week. Op zaterdag is er dan een koopavond tot 20.00 uur. Deelnemers zijn herkenbaar aan een ballonnenboog en loper.

“Met de ondernemers is afgesproken dat er een goede spreiding van acties plaats moet vinden. Liever niet alles op één dag, maar verspreid zodat de kans op drukke winkels minder groot is.

Mondkapjes in winkels
December is hoe dan ook een feestmaand, benadrukt Wessels. “Er is sfeer in het centrum en de ondernemers zorgen ook voor een feestelijke uitstraling van hun winkels. Je kunt bij ons hartstikke veilig winkelen. We weten precies hoeveel mensen we in de winkel mogen hebben. We vragen klanten ook mondkapjes te dragen in de winkel, puur om het zo veilig mogelijk te houden.”
Hij vindt de negatieve reacties over bijvoorbeeld het invoeren van mondkapjesplicht op social media jammer. “Sommige mensen reageren met totaal onbegrip. Maar als de overheid vindt dat de winkels er een potje van maken, moeten we de winkels sluiten en dat willen we helemaal niet.” Vanaf 1 december wordt, zoals het er nu uitziet, het dragen van een mondkapje in winkels verplicht.

Kans op leuke cadeaus
“Hoe het in december gaat weten we niet. We kunnen niet vooruitkijken. Snel dat de besmettingen weer oplopen, dan moeten we bijsturen. Iets organiseren is nu heel lastig.”
In de maand december komt de HABI met een nieuwe actie voor leden. Iedere dag maken klanten kans op leuke cadeaus. Iedere dag zal er via de site winkeleninrijssen.nl, maar ook via social media een trekking plaatsvinden. De HABI heeft daar voor de samenwerking gezocht met de Watata podcast van Martin ter Denge en Gerbert Voortman.

Koopavonden
Voorlopig staan er nog extra koopavonden gepland, tot 20.00 uur. Wessels: “Wat we vooral tegen de mensen willen zeggen: kom vooral winkelen. De lokale winkels hebben de mensen nodig om te kunnen voortbestaan. Kom winkelen, en kom terug als het druk is.”
Veel ondernemers houden inmiddels ‘personal shopervaringen’. “Klanten die zich nu niet prettig voelen om met andere mensen in een winkel te zijn, kunnen een afspraak maken om na sluitingstijd te winkelen. Veel winkels hebben ook een webshop.”

Cadeaukaart
Als extra activiteit geeft de HABI sinds kort een cadeaukaart uit. De kaart is een pasje, verkrijgbaar in drie waardes namelijk: 10, 15 en 25 euro en inwisselbaar bij alle winkels die lid zijn van HABI. De cadeau kaart is verkrijgbaar bij Read Shop en Cigo Rijssen. Met de cadeaukaart worden de winkels in Rijssen ondersteund. “Leuk om weg te geven als cadeau met Sint of Kerst en voor bedrijven ook ideaal om in het kerstpakket te doen. Het personeel kan zelf een keuze maken in een van de lokale winkels”, aldus de HABI-voorzitter.