Uitgaan & Cultuur

‘Beelddenker’ Henk Kleijer: ‘Ik heb vaak al iets in mijn hoofd dat ik wil schilderen’

RIJSSEN - ‘The Creators Art’. Dat is de naam waaronder Henk Kleijer (65) uit Rijssen de prachtigste schilderijen maakt. Oftewel in het Nederlands ‘Kunst van de Schepper’. Henk beeldt hiermee namelijk de grootheid van God als Schepper uit.

Eind september was hij aanwezig tijdens de kunstexpositie in winkelcentrum De Hoge Wal en velen bleken onder de indruk van zijn schilderijen. “Er zijn zelfs mensen die er emotioneel van worden omdat een bepaald schilderij iets met ze doet. Dat kan zijn in verband met een bepaalde situatie waarin hij of zij op dat moment verkeert of wellicht een gebeurtenis in hun leven die impact heeft gehad. Ik vind het mooi om het christelijk geloof beeldend uit te dragen en uit te leggen welke betekenis het schilderij heeft. Daar komen vaak fijne gesprekken uit voort. Of men nu gelooft of niet, je weet nooit wat het uitwerkt en je wellicht het eerste ‘zaadje’ plant”, vertelt Henk.

Beelddenker
Hij noemt zichzelf creatief schilder en beelddenker en schildert met name voor zichzelf, lekker in zijn eentje. “Ik heb een atelier op de zolderverdieping waar ik me uren kan vermaken met schilderen en ik luister dan naar mooie muziek. Dat inspireert mij op dat moment nog meer. Ik heb vaak al iets mijn hoofd , meestal naar aanleiding van een bijbeltekst, wat ik wil gaan schilderen en zie dat dus meteen voor mij. Vandaar dat ik mijzelf een beelddenker noem.”

Henk schildert zowel met olieverf als met acrylverf en er kunnen wel zo’n honderd werkuren in een schilderij zitten. “Ik houd van gedetailleerd schilderen en werk laag op laag zodat het kleurenpalet steeds intenser en dieper wordt. Het liefst met aardetinten, die passen overal bij. Bij een schilderij met acrylverf werk ik ook met materialen zoals zand, koffieprut, vogelzaad en dergelijke. Als mensen bijvoorbeeld mijn werk zien denken ze vaak dat het al klaar is terwijl het voor mijzelf nog maar de basis is.”

The Creators Art
Henk houdt geen workshops en schildert puur voor zichzelf en geeft een schilderij dan bijvoorbeeld aan de kinderen. Daarnaast kunnen belangstellenden een werk kopen. Met enige regelmaat is Henk te vinden met een standje op een (kunst)markt. Henk schildert sinds 1970 maar rond 1990 kwam de klad erin door diverse omstandigheden, onder meer werk en gezin. In 2011 kreeg hij weer wat meer tijd en pakte de draad weer op. “Ik heb de kneepjes van het schildersvak geleerd van Albert Wessels en verder door eigen oefening. Dat baart altijd kunst natuurlijk. Ik gebruik het talent dat ik van God gekregen heb graag.” Een paar voorbeelden van zijn werken zijn: een schilderij naar aanleiding van psalm 150, een drieluik over ellende, verlossing en dankbaarheid en een schilderij naar aanleiding van Hooglied 3:6. Op die manier schilderde Henk nog een aantal schilderijen zoals de grootheid van God die eigenlijk niet in beeld te vangen is. In het Hebreeuws betekent dit Elohim. De titel van de schilderijen vermeldt hij namelijk in het Hebreeuws. Voor meer informatie zie de Facebookpagina: The Creators Art.