Uitgaan & Cultuur

BuchenPius D-NL-Voices bij opening expositie 75 jaar Vrijheid

RIJSSEN – Burgemeester Arco Hofland opent vrijdagmiddag 6 maart om 16.00 uur de expositie 75 jaar Bevrijding in het Rijssens Museum.

Speciale gasten bij de opening zijn leerlingen van het Pius X-College uit Rijssen en de Realschule am Buchenberg uit Steinfurt. Onder leiding van muziekdocent Ton Annink vormen zij samen het projectkoor BuchenPius.

De Nederlandse en Duitse leerlingen verzorgen een kort en flitsend optreden, voorafgaand aan de toespraak van burgemeester Hofland die om 16.00 uur de vrijheidsexpositie opent.

De bevlogen Pius X-muziekdocent Ton Annink legt uit dat het koor onderdeel is van een uitwisselingsprogramma van beide scholen. “De Duitse leerlingen leren Nederlandse songs, onze Nederlandse leerlingen leren Duitse nummers en met elkaar leren ze Engelse songs.” Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is blij met de komst van het koor dat eind vorig jaar al een soundcheck heeft gedaan in ’n Koffiehook van het museum. “Jonge mensen, de generatie van morgen die samen zingen in elkaars talen. Een geweldig symbool van verbroedering na 75 jaar vrede.”

 

VO-leerlingen
Voor de expositie 75 jaar Vrijheid heeft het Rijssens Museum de docenten van het Rijssense voortgezet onderwijs gevraagd om met hun leerlingen de expositie te vullen. “Muziekdocent Ton Annink kwam met het idee van dit projectkoor. Maar heel veel andere docenten zijn met hun leerlingen op allerlei creatieve manieren aan de slag gegaan. Dat hebben ze allemaal gedaan vanuit hun eigen vakgebied en dat heeft een bijzonder afwisselende hoeveelheid kunstwerken opgeleverd,” aldus Dannenberg. “En allemaal hebben ze hun eigen kwaliteiten in de strijd gegooid. Een in het oog springend voorbeeld daarvan is het werkstuk van de afdeling praktijkonderwijs van het Reggesteyn dat een strategisch plaats in de kasteelhal heeft gekregen. Wat het is blijft nog even een verrassing, maar het is echt de moeite waard om te bezoeken.”

 

Olthof

De museumwerkgroep wisselexposities heeft er nadrukkelijk geen oorlogsexpositie van willen maken. “Wie grote oorlogsvoorwerpen wil zien, kan daarvoor bij andere musea volop terecht. Wél hebben we verzamelaar Henk Olthof en zijn kleinzoon Thijs bereid gevonden uit hun collectie een selectie kleine voorwerpen te maken maar waaraan wel een bijzonder verhaal zit. Ook die bijzondere voorwerpen zijn vanaf vrijdagmiddag te bewonderen.”

 

Centrum

Vanuit middenstandsvereniging Habi zijn ook contacten gelegd met het Rijssens Museum. “Samen met Henk Bresser van de Oranjevereniging en Ard Schuitert en Erik Voortman van de Habi zijn diverse activiteiten in gang gezet. De bedoeling is dat ook in het centrum leerlingenwerk in de winkels en zo mogelijk op andere plaatsen te zien is.”