Uitgaan & Cultuur

Creatieve ontspanning voor mantelzorgers

RIJSSEN - Mantelzorgers werden afgelopen week in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg. Stichting Evenmens organiseerde diverse leuke activiteiten in Rijssen en Holten waaronder een workshop doedelen. Voor de aanwezige mantelzorgers een middag vol creatieve ontspanning.

De circa 20 mantelzorgers die meededen aan de workshop doedelen mochten zich onder leiding van Ilona Schuurman van The HeArt Shop uitleven met ecoline en viltstiften. Tekentalent of creativiteit was geen vereiste. Sterker nog, diverse deelnemers ontdekten als doedelend dat zij creatiever waren dan ze dachten. Ilona: “Deze workshop is pure ontspanning, echt een moment voor jezelf. Ik hoop de mantelzorgers hiermee ook inspiratie te geven om thuis een keer aan de slag te gaan en inderdaad dat moment voor zichzelf pakken tussen alle zorgtaken door.”

Ervaringen delen
Voor alle aanwezige mantelzorgers was het een eerste kennismaking met doedelen. Deelneemster Dianne uit Rijssen: “Het is erg leuk om te doen. Het is ook fijn om met andere mantelzorgers te praten en ervaringen te delen. Ik heb zelf vier kinderen en dit is ook iets wat ik met hen kan doen.” Drie van haar vier kinderen hebben autisme en vragen veel zorg van Dianne en haar man. “Het was in het begin echt een zoektocht en je gaat ook twijfelen aan jezelf. Gelukkig kan ik consulente Mariët Velding van Evenmens bellen als ik behoefte heb aan een goed gesprek. Ook doe ik geregeld mee met de wandelingen voor ouders van kinderen met autisme. Wandelen is een fijne manier om te praten. En mijn kinderen doen mee met de activiteiten die Evenmens organiseert voor jonge mantelzorgers. Zo hebben ze laatst meegedaan met mountainbiken.”

Hart onder de riem
Ook wethouder Ben Beens was van de partij. Hij stak de mantelzorgers een hart onder de riem. “Ik doe graag een oproep om problemen waar je zelf mee loopt vooral te delen. Trek aan de bel en vraag om hulp bij Evenmens of een andere organisatie. Ga vooral wel door met de mantelzorg, maar schroom niet om hulp te vragen en maak gebruik van de mensen om je heen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Ik wens iedereen dan ook veel voldoening, wijsheid en sterkte toe.”

Wethouder Ben Beens kreeg tevens het speciale jubileummagazine overhandigd uit handen van Mirjam Diderich, directrice stichting Evenmens.  “Mantelzorgers verdienen onze waardering en ondersteuning. Zorgen voor een ander geeft veel voldoening maar daardoor nemen veel mantelzorgers vaak te veel hooi op hun vork. Wij willen mantelzorgers ondersteunen door te kijken naar zaken waar ze kracht uit putten en energie van krijgen. Dat kan bijvoorbeeld zijn een leuke workshop zoals deze dag, maar ook samen wandelen, puzzelen, bloemschikken of samen er op uit gaan. Net waar iemand behoefte aan heeft. De komende jaren richten wij ons dan ook op het thema ‘positieve gezondheid’.”

Uw reactie