Uitgaan & Cultuur

Dick Sanderman neemt afscheid als directeur bij Muziekschool Rijssen

RIJSSEN - In 2015 mocht Dick Sanderman uit Rijssen zijn 40-jarig jubileum vieren aan de Muziekschool Rijssen. Per september legt hij zijn leidinggevende taken als directeur bij de Muziekschool neer. Sanderman (62) blijft aan de Muziekschool verbonden als docent voor de orgellessen en de theorieklassen.

In 1975 begon hij als docent en in 1981 werd hij benoemd tot directeur. Hij geeft aan dat hij het lesgeven nog erg leuk vindt en dat hij dit nog graag een paar jaar wil blijven doen. “Docent ben ik dus al bijna 45 jaar, les geven doe ik nog steeds met heel veel plezier. Vorig jaar had ik even wat gezondheidsproblemen. Dat gaat nu gelukkig weer prima. Maar toen zei een arts tegen me: je moet proberen stress te vermijden. Van lesgeven krijg ik geen stress, maar van bezuinigingen en andere sores kun je 's nachts wel eens wakker liggen. Het plan om minder te gaan werken was er al langer, maar die opmerking over het vermijden van stress hielp me wel om deze beslissing te nemen en de directietaken af te stoten.”

 

De Muziekschool heeft de afgelopen jaren forse bezuinigingen te verwerken gekregen. De financiële positie van de school laat het niet toe een nieuwe directeur te benoemen. Diverse organisatorische taken worden overgenomen door docenten. Dit in overleg met bestuur en personeel. Dwarsfluitdocente Marion Rohaan, inmiddels ook al 38 jaar aan de Muziekschool verbonden, krijgt daarbij een coördinerende taak. Sanderman verzorgt deze zomer nog de administratieve voorbereiding van het nieuwe cursusjaar. Hij geeft aan dat veel gemeenten worden geconfronteerd met schrikbarend toenemende kosten voor jeugdzorg. “Dat geld moet ergens vandaan komen. Dan is bezuinigen op cultuur een manier om ergens anders tekorten te dekken. Jammer, want muziekonderwijs is ook een vorm van jeugdzorg. Het is voor kinderen zó waardevol en zó vormend om muziek te maken. Zeker ook samen met anderen. Onze vorige voorzitter zei altijd: “Een kind dat muziek maakt, vernielt geen bushokjes.” Dat neemt niet weg dat in veel gemeentes het muziekonderwijs compleet is wegbezuinigd. We mogen in Rijssen heel dankbaar zijn dat de gemeente de Muziekschool nog subsidieert, dat wil ik graag onderstrepen. Maar als je kwalitatief goed muziekonderwijs in stand wilt houden, met bevoegde docenten en met voldoende aandacht voor de leerling, dan kun je niet blijven bezuinigen. Op een gegeven moment is de rek eruit.”

 

Sanderman vertelt dat het leerlingaantal in grote lijnen gelijk blijft, maar dat ook de Muziekschool merkt dat er minder kinderen worden geboren. “Daling van het geboortecijfer is een gegeven dat op elke school merkbaar is, dus ook op de Muziekschool. Ondanks al die kortingen op de subsidie, moeten we echter wel terughoudend zijn met het verhogen van de lesgeldtarieven. Als mensen het te duur vinden, haken ze af. En er wordt in Rijssen nogal wat gebeunhaasd, ook op muziekgebied.”

 

Sanderman blijft zijn werkzaamheden als organist nog wel doen. Elke zondag speelt hij nog twee diensten. “Vrijwel altijd speel ik de ochtenddienst van 10.45 uur in de Schildkerk. De avonddienst speel ik vaak in de ‘Oale Grieze’ in Hellendoorn. Maar collega's die op vakantie zijn of anderszins verlegen zitten, schakelen mij ook graag in.” Hij houdt straks wat meer tijd over voor zijn drie kleinkinderen en de vierde is op komst. Tevens voor bezoekjes aan de beide zoons in Engeland, voor het geven van concerten, componeren van muziek, stadsorganist, diverse bestuursfuncties en zijn hobby fotografie.