Uitgaan & Cultuur

Jeugd schildert bij Ineke KleinJan met penseel en paletmes

De zussen Lyzette en Anneleen Brinks met hun favoriete werkstukken. Foto: I. KleinJan

RIJSSEN – Toch wel een beetje trots staan ze met hun favoriete werkstukken in de praktijkruimte van kunstenaar Ineke KleinJan: Anneleen Brinks (12) en haar zus Lyzette (9). Op de doeken twee katachtigen, Lyzette schilderde een poes, Anneleen een leeuw.

De zussen zitten beiden op schilderles bij Ineke KleinJan. Lyzette heeft inmiddels al twee cursussen van elk tien lessen achter de rug, Anneleen heeft net haar eerste cursus afgerond. Geleerd hebben ze allebei al heel veel, zeggen ze.

Van jongs af aan
Lyzette tekent en schildert van jongs af aan. Thuis zocht ze plaatjes op internet, vooral van landschappen en dieren, en tekende, kleurde en schilderde die na. Toen ze samen met haar familieleden twee jaar geleden op de Winterfair op de Borkeld was, zag ze KleinJan bezig met een schilderstuk. Toen Ineke vertelde dat ze met schilderlessen voor kinderen ging beginnen, had ze er meteen een cursist bij.

Toekan met paletmes
Lyzette bleek een heel enthousiaste cursist. Ineke: “Lyzette heeft talent. Als ze bezig is met schilderen, gaat ze daar helemaal op in. En ze is niet bang om iets nieuws te proberen. Op de nieuwe cursus wil ze gaan werken met een paletmes, in plaats van het penseel. Dat is heel anders werken.”

Lyzette heeft er zin in. “Ik heb al een voorbeeldplaatje opgezocht, van een toekan”, vertelt ze. Waar ze al haar werkstukken laat? “Er hangen er een paar in mijn slaapkamer.”

Soms met laagjes
Anneleen, die een kijkje nam op de expositie met de werkstukken van haar zus en andere jonge cursisten, werd geïnspireerd door al dat moois en meldde zich ook aan voor schilderles. Ze pakte het meteen groot aan met het schilderen van een leeuwenkop. “Je begint op een leeg doek. Eerst schilder je de achtergrond, in de kleuren zoals op je voorbeeld, maar je mag ook je eigen kleuren kiezen. Voor dit schilderij moest ik soms met laagjes werken. Dat verschilt per kleur. Bij de donkerblauwe kleur hoefde ik er maar een keer een laagje aan te brengen, maar bij het geel wel zeven of acht”, legt ze uit.

Leuke hobby
Anneleen begint binnenkort met de tweede serie van tien lessen. “Het is een gezellige groep en een leuke hobby, ik ga er gewoon mee door.” Ze weet al wat ze gaat schilderen, ze vond op internet een sfeervol plaatje van de maan bij nacht. En dat wordt haar eerstvolgende werkstuk. Na goedkeuring van Ineke overigens, die elke gekozen illustratie of foto bekijkt of het door haar leerlingen over te brengen is op het doek. “Ik kijk of het niet te moeilijk is. Dat je er moeite voor moet doen is prima, maar het moet wel haalbaar zijn.”

Vrije schildershand
Ineke KleinJan geeft inmiddels les aan meerdere groepen per week, groepen van maximaal zes kinderen, vanaf 7 jaar tot en met groep 8. “De kinderen komen voor hun plezier, maar ze moeten wel iets leren, onder andere over technieken en perspectief.”

De leerlingen krijgen de vrije hand in wat ze willen schilderen. “Het is hun schilderij. Willen ze het zo getrouw mogelijk naschilderen, prima. Maar ze kunnen er ook een abstract werkstuk van maken, naar eigen idee. Wat ik vooral wil is versterken waar ze goed in zijn. Je ziet kinderen groeien en meer zelfvertrouwen krijgen. Dat is wat het voor mij zo leuk maakt om juist aan kinderen schilderles te geven.” 

Lyzette’s droom is om kunstenaar te worden. Anneleen houdt het op doktersassistent. Maar dan kan ze in de wachtkamer straks wel mooi schilderstukken van haar zus hangen… Meer informatie over schilderlessen: www.inekekleinjan-praktijkbeeldendetherapie.nl