Uitgaan & Cultuur

Jong orgeltalent in de Schildkerk

RIJSSEN - Casper Struijk (14) en Ard Jan Koster (23), orgelleerlingen bij de muziekschool Rijssen onder leiding van Dick Sanderman, geven op zaterdag 5 juli de aftrap voor een serie zomerconcerten die worden gehouden in de Schilkerk. Het eerste concert is op vrijdag 5 juli, aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis. Er is wel een collecte bij de uitgang.

Het betreft een gevarieerd programma, want behalve het spelen van de twee jongens op het monumentale kerkorgel, klinken ook zang, blokfluit en dwarsfluit. Ard Jan zal de zangleerlingen begeleiden. Het vrouwenkoor van de Muziekschool zingt onder leiding van Fenny van Hemmen. Casper ziet dit concert als een generale repetitie voor het deelnemen aan de finale van het tweejaarlijks Ambitus Concours voor jonge organisten in de Laurenskerk in Rotterdam. Dit is het grootste orgel van Nederland en hij behoort bij de drie finalisten in zijn leeftijdscategorie.

Het concours vindt plaats in september. Casper vindt het spannend, maar gaat de uitdaging zeker aan. “Ik wil na het vwo graag naar het conservatorium, een orgelstudie doen en eventueel ook carillon en koordirectie. Organist zijn in de kerk lijkt me ook leuk.” Hij geeft aan dat hij de sleutel van de Noorderkerk heeft en daar geregeld even op het orgel kan spelen. Bij Casper thuis hadden ze vroeger een harmonium. Zijn vader speelde daarop en hij vond het een heel interessant instrument. Toen hij een jaar of negen was, ging hij orgellessen volgen. “Pas na een paar jaar ging ik les nemen bij Dick Sanderman en dat had ik achteraf beter eerder kunnen doen. Ik leer heel veel van hem. Hij is soms wel wat steng, maar dat heb ik ook echt nodig. Mijn muziekleraar die ik eerder had, was wat te zacht en daar schoot ik niet echt wat mee op, dat is eigenlijk jammer.”

Bij Ard Jan hadden ze geen orgel thuis, maar hij ving de ‘liefde’ voor het orgel op een andere manier op. “Mijn vader had een abonnement op de Boekenclub maar behalve boeken, kocht hij ook weleens cd’s. Hij kwam met een cd van de orgelwerken van Bach aanzetten en die heb ik vervolgens grijsgedraaid. Ik ben ook rond mijn negende jaar op orgelles gegaan, wel direct bij Dick Sanderman.” Ard Jan is na de middelbare school niet naar het conservatorium gegaan. “Ik zie de muziek als hobby, wel op hoog niveau, maar ik ben ICT gaan studeren en daar heb ik ook mijn werk in. Met een opleiding in de muziek is het lastig om een baan te krijgen. Je moet eventueel gaan lesgeven. Dat wilde ik niet.”

Casper gaat in de Schildkerk drie stukken spelen. Eén stuk van voor 1800 van Bruhns (Preludium e moll), de Pastorale van Louis Vierne en een modern stuk, Psalm 146, geschreven door voormalig organist van de Laurenskerk, Johann Th. Lemckert. Ard Jan, die al aan een aantal concoursen heeft deelgenomen en twee keer de eerste prijs won, speelt een stuk van Bach (Preludium Fuga) en daarnaast een koraalbewerking van Krebs, de beste leerling van Bach. Het vergt steeds weer de nodige voorbereiding. “Je moet vooral jezelf blijven”, meent Ard Jan. “Je eigen intuïtie volgen, je eigen accenten erin leggen en jezelf ontwikkelen. Je hoeft je docent echt niet te kopiëren. Een stukje persoonlijkheid in je muziek, dat maakt het hele plaatje compleet.”
Annely Haase speelt op dwarsfluit twee delen uit een Sonate van Bach. Emma Harbers twee delen uit een blokfluitsonate van Vivladi. Vocale solo’s zijn het bekende ‘God be with you’, ‘Jesu bleibet meine Freude’ uit Cantate 147 van Bach en de aria ‘Mein gläubiges Herze’ uit Cantate 68 van Bach.