Uitgaan & Cultuur

Kinderstraat: steltlopen en voetballen op straat in Plan Zuid

RIJSSEN – Kastanjes bewerken, voetballen, steltlopen: dat en meer kon allemaal tijdens ‘Kinderstraat’, die woensdag in Plan Zuid gehouden werd. Het verkeer in de Johannes Vermeerstraat & de Teunis Ladderstraat werd geweerd en even waren de kinderen de baas op straat.

ViaVie Welzijn, BuurtKracht en de Johan Frisoschool hielden die dag, in samenwerking met ouders uit Plan Zuid, een ‘Kinderstraat’ voor kinderen uit de wijk. Een ‘Kinderstraat’ is een laagdrempelige manier om het samen (buiten)spelen en bewegen voor kinderen te stimuleren. Kinderen worden uitgedaagd om meer te bewegen en buiten te spelen. Dat kan dan op straat, want in een Kinderstraat is op een vooraf afgesproken tijdstip geen doorgaand verkeer mogelijk. Zo krijgen kinderen extra veel ruimte om lekker op straat te spelen

En dat sloeg aan. Kinderen uit de wijk stonden om 12.00 uur al op het springkussen om er een leuke middag van te maken. De organiserende partijen hadden een mooi activiteitenprogramma opgesteld. Kinderen konden kastanjes bewerken en er waren genoeg spelletjes en leuke sporten te doen. Zo konden de kinderen hockeyen, voetballen of steltlopen.

Ouders een leerkrachten aanwezig
Het was prachtig om te zien hoe betrokken de ouders en leerkrachten bij het initiatief waren. Zij zien het belang van buiten spelende kinderen en de verbondenheid in de wijk. Ook vanuit de gemeente Rijssen-Holten waren louter enthousiaste reacties. Het zou mooi zijn als dit initiatief straks doorgetrokken wordt als de nieuwbouw van de Johan Frisoschool staat. De Johan Frisoschool wil een integraal kindcentrum worden met een buurtfunctie. Het moet het hart van de wijk worden.

Een ‘Kinderstraat’ is er echter niet alleen voor de wijk Plan Zuid. Alle inwoners van de gemeente Rijssen-Holten kunnen een aanvraag indienen om van hun eigen straat voor één dag een ‘Kinderstraat’ maken. Wil je van jouw straat een kinderstraat maken? Neem dan contact op met Ingrid Schulting voor meer informatie. Zij kan jou en je buurt alles vertellen over de Kinderstraat en denkt graag met je mee om de Kinderstraat tot een groot succes te maken. Daarnaast kun je gebruik maken van o.a. standaardbrieven om de buurt te informeren en enthousiasmeren. De gemeente zal op de afgesproken speeldag wegafsluiters plaatsen. Contact opnemen kan door te bellen met: 06 – 17482957.