Uitgaan & Cultuur

Door Jenny ter Maat

Koetshuis: presentatieruimte, kantoor, archief en misschien zelfs trouwlocatie

Museumdirecteur Gerrit Dannenberg

RIJSSEN – Het Koetshuis bij De Oosterhof maakt sinds september vorig jaar een wezenlijk onderdeel uit van het Rijssens Museum. In coronatijd werd dit bouwhuis in gebruik genomen, en stevig onder handen genomen door vrijwilligers. Er ligt zelfs een aanvraag bij de gemeente met het verzoek om de nieuwe presentatieruimte te mogen gebruiken als trouwlocatie.

Met het in gebruik nemen van Het Koetshuis, zoals het eerste bouwhuis nu heet, is er meer ruimte ontstaan in de havezate, waarin het Rijssens Museum gehuisvest is, en in het tweede bouwhuis, het Brandweermuseum. “Alle kantoren en werkplekken uit deze musea zijn verhuisd naar Het Koetshuis”, vertelt museumdirecteur Gerrit Dannenberg. Het archief werd in de kelder van dit pand ondergebracht.

Nieuwe presentatiezaal
Het Koetshuis kwam in september vorig jaar beschikbaar voor de Stichting Rijssense Musea. “Wat we heel graag wilden toen was om voor het winterseizoen de presentatiezaal klaar te hebben”, zegt Dannenberg. Lezingen en filmavonden werden gehouden in het Brandweermuseum. “Daar konden, als we daar alles verbouwden, zestig bezoekers in. In deze nieuwe zaal kunnen we, in normale omstandigheden, honderd personen ontvangen.”

Maar de coronamaatregelen werden verscherpt en de musea gingen op slot. De ingebruikname van de presentatiezaal ging voorlopig niet door. De coronaperiode werd gebruikt om Het Koetshuis op te knappen. Er werd geschilderd, ge(de)monteerd en ingericht.
En er werd geëxperimenteerd. “We hebben bekeken hoe we het beste beeldpresentaties en lezingen kunnen streamen. In de zaal van het Koetshuis is een cameraopstelling gemaakt, zijn schermen gekoppeld, een computer neergezet en er is uitgezonden. Als we nu minder mensen kunnen ontvangen in de zaal, kunnen we andere belangstellenden een linkje mailen zodat zij de presentatie vanuit huis kunnen bekijken. Voor de film Riessen in ’n Kiekerd bijvoorbeeld was heel veel belangstelling, maar de film kon maar twee keer vertoond worden. We zouden die film nu kunnen streamen.”
Het Koetshuis kan ook gebruikt worden voor educatieve doeleinden en voor het ondersteunen van kleine exposities.

Meer museale ruimte
De verhuizing betekende meer ruimte voor het Rijssens Museum en ook daar werd in coronatijd aan gewerkt. Dannenberg: “De bibliotheek is zichtbaar gemaakt. Er is glas gezet in de wanden van de depots, zodat het publiek daar naar binnen kan kijken. Dan zien ze onder andere Johan Cruyff staan;  die komt bij Koridon uit de winkel. In de schrijvershoek staat nu een tafel, waaraan mensen kunnen zitten en in een boek bladeren. Er is in het museum meer ruimte, zodat bezoekers beter afstand kunnen houden.”

De huidige corona-eenrichtingsroute blijft. “Dat is overzichtelijk voor het publiek; mensen krijgen zo ook het hele verhaal mee.”
Allerlei museumonderdelen worden nog verder ontwikkeld, en voor het nieuwe seizoen komt een normaal programma, startend dit najaar.

Koetshuis als trouwlocatie?
Dan ligt er nog een grote wens van het bestuur: Het Koetshuis als trouwlocatie. “Een aanvraag hiervoor is ingediend bij de gemeente. En we overleggen met alle verdere belanghebbenden”, zegt Dannenberg.
Zou de gemeente groen licht geven, dan beschikt de Oosterhof straks over twee trouwlocaties: de sociëteit van de Kring Werkgevers Rijssen in de havezate zelf, en de andere in de ruimte van Het Koetshuis. “Het is niet de bedoeling dat we elkaar uit de markt concurreren, wel dat we elkaar versterken.  Je hebt kleinere en grotere gezelschappen, en die zouden dan beide hier terecht kunnen. Als dit doorgaat, zouden we als één Oosterhof trouwlocatie reclame kunnen maken, één locatie waarbij je twee mogelijkheden hebt.”
Voor het Rijssens Museum zou het mooi zijn als het doorging, zegt Dannenberg. “Voor ons is het een geweldige mogelijkheid om mensen binnen te krijgen, die waarschijnlijk niet direct naar ene museum gaan. Maar als de gemeente niet akkoord gaat, is het direct over en uit met dit plan.”