Uitgaan & Cultuur

Door Jenny ter Maat

Online 4 mei herdenking: kranslegging, beiaardier, bezinning, zang en Last Post

RIJSSEN – Ook dit jaar geen Dodenherdenking bij het monument bij de oude begraafplaats. Wel een interkerkelijke herdenkingsdienst in de Schildkerk, met een indrukwekkend programma, op dinsdag 4 mei, vanaf 19.00 uur. De liturgie van de herdenkingsdienst is te downloaden via www.herdenkingen-rijssen.nl/downloads.

Niet de doffe slagen van de omfloerste trom, voorafgaand aan de stille tocht. Geen scouts, zangers en vele honderden belangstellenden die zich rond het monument aan de Lentfersweg gegroepeerd hebben. Het Comité Herdenkingen Rijssen houdt in plaats daarvan een herdenkingsdienst in de Schildkerk, die online uitgezonden wordt.

Kranslegging
Het leggen van de kransen gebeurt op 4 mei, op een tijdstip dat niet bekend wordt gemaakt, vertelt Erik Brinks, voorzitter van het Comité Herdenkingen Rijssen. Samen met wethouder Jan Aanstoot legt Brinks een krans bij het monument op de Joodse begraafplaats. Hier leest Jonathan Tavill het Kadish.
Wethouder Erik Wessels legt een krans bij het monument op de Lentfersweg. De 93-jarige Gerrit Harbers (van de Rotte) legt hier, samen met Brinks, een krans namens de oud-Indiëgangers.
Van die kransleggingen worden opnames gemaakt, die te zien zijn in de uitzending ’s avonds.
Daarin worden ook beelden van beiaardier Geert-Jan Heuvelman vertoond en van het luiden van de klokken.

Wolterink op de Dam
Een andere oud-Indiëganger, Roelf Wolterink, is deze keer niet aanwezig bij de herdenking in Rijssen. Hij legt een krans tijdens de Nationale Dodenherdenking, op de Dam.

Herdenkingsdienst
“We herdenken dit jaar tijdens de dienst de oorlogsslachtoffers, en ook 75+1 jaar bevrijding”, vertelt Erik Brinks, sinds vorig jaar voorzitter van het comité.
De uitzending begint om 19.00 uur. Voorganger is dominee Astrid Gouma; haar overdenking heeft als thema ‘‘Vertel het nog eens…’.

Ensemble Reggevier
“Dit jaar zou Vocaal ensemble De Twente Zangers aan de beurt zijn om de zang bij het monument te verzorgen. Maar dat kan nu niet doorgaan”, vertelt Brinks. De zang tijdens de dienst wordt nu verzorgd door Vocaal ensemble Reggevier, bestaande uit Jan Willem Baan, Mark van Dijk, André Rozendom en pianist Gezinus Veldman.
Dick Sanderman bespeelt het monumentale orgel.
Frits-Jan van Dijk verzorgt de Bijbellezing. Marèll Schelhaas zingt het lied ‘Een toekomst vol van hoop’.
Dianne Pas-Kleinjan leest het gedicht ‘Vul de stilte met de doden’.
Ventus, met Aron Bouwhuis, Rosalie Ligterink en Gerjanne Van der Stouw-Dannenberg, brengt het Hatikvah en Jerusalem of Gold ten gehore.
Burgmeester Arco Hofland houdt een korte toespraak.
Johan Kalter kondigt met The Last Post de twee minuten stilte aan. Na de stilte zingt De Reggevier twee coupletten van het Wilhelmus.

Herdenken bevrijding
De officiële Dodenherdenking is dan voorbij, maar de herdenkingsdienst wordt voortgezet met een korte en bondige lezing van dr. Ewart Bosma: ‘Herdenken in Rijssen – wat en waarom?’
Daarna speelt Ventus, spreekt de voorzitter een dankwoord, zingt De Reggevier, en sluit Gouma deze dienst met het dankgebed. Uitleidend orgelspel is er door Dick Sanderman.

Volgend jaar weer fysiek
Brinks: “Het is de tweede keer dat we de Dodenherdenking om deze manier kunnen doen. Het is fijn dat we met velen dit programma konden samenstellen. Ik hoop dat veel mensen deze herdenking mee beleven. En dat we volgend jaar allemaal weer fysiek bij elkaar kunnen komen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.”

Uitzending volgen
De uitzending is te volgen via het kanaal van Hervormd Rijssen, de kanalen van de gemeente Rijssen-Holten en RTV 350 en via www.herdenkingen-rijssen.nl/nieuws en dan klikken op ‘Herdenking 4 mei live te volgen’.