Uitgaan & Cultuur

Riessense Revue ‘Smaakn Veskilt’ uitgesteld naar eind januari 2023: ‘Tis zoals Tis’

RIJSSEN – De Riessense Revue heeft haar nieuwste editie ‘Smaakn Veskilt’ verschoven naar 2023. “De revue bestaat in dat jaar ook vijftig jaar, een jubileum, we zetten daar vol op in”, vertelt Johan Abbink. “Achteraf gezien hadden we deze revue, gezien de hele coronasituatie, beter ‘Tis zoals Tis’ kunnen noemen…”

Het team van de Riessense Revue startte in september met de voorbereidingen voor de uitvoeringen, waarvan de eersten in februari 2022 werden gepland. “Eerst de spelersgroep, want die moesten de teksten leren en daar gaat de meeste tijd inzitten.”

Gaandeweg het jaar werd het steeds onzekerder of de revue daadwerkeljk doorgang kon vinden. “We moesten eind november zekerheid hebben of we de revue ook echt konden spelen, want dan hadden we nog twee maand om alles te regelen.” 

“We beginnen geleidelijk aan en dan gaat er elke keer een stapje bij op. We schalen van eens per week repeteren op naar twee keer per week, in december en januari repeteren de zangers en dansers. We hadden net met de mensen van het decor secuur overlegd wat er moest komen, welke mogelijkheden we zagen om te maken, welke problemen er waren om op te lossen. In december zouden ze beginnen met bouwen”, vertelt Abbink. “Gaandeweg naar de uitvoering worden alle werkzaamheden opgevoerd. De laatste weken moet je dus extra gas kunnen geven, in plaats van minder. Als dan weken uitvallen kom je in tijdnood. Toen bekend werd dat alles om vijf uur dicht ging, en we dus niet meer terecht konden in ons eigen honk, het Parkgebouw, is besloten de revue een jaar uit te stellen.”

“Als het normaal weleens tegenzit, zoeken we een oplossing, bedenken we meestal een list. Maar de huidige omstandigheden moet je wel accepteren: Tis zoals Tis, hebben we gezegd. Dan doen we er volgend jaar gewoon een stapje bovenop, dan bestaat de revue ook vijftig jaar. Je kunt er dramatisch over doen, maar dat doen al genoeg mensen. Wij blijven daar niet in hangen.”
Abbink, lachend: “De mensen van de revue zijn DIMmers, Denkers In Mogelijkheden. Onze regisseur Jerry Prins bedenkt soms iets uit, dan denk je dat kan helemaal niet. Maar vaak blijkt dat het tóch kan. Je moet wel een denker in mogelijkheden zijn.”

Genderneutrale toiletten in gemeentehuis?
Met het leren van de teksten was de spelersgroep inmiddels mooi op weg. Abbink gaat ervan uit dat er delen herschreven moeten worden, om actueel te blijven. “We hebben ook scènes die tijdloos zijn, mooie scènes die goed uitpakken. Die laten we er zeker in. We weten pas volgend jaar of we veel moeten herschrijven. Er zitten in deze revue onder andere scènes die gerelateerd zijn aan een tv-programma; als dat programma volgend jaar gewoon weer op omroep Max verschijnt, gaan ze door. Maar als omroep Max de programmering onverwacht totaal over een andere boeg gooit, moeten we aan de bak.”

De politieke scène was net een week klaar, toen de lockdown inging. “Er zaten de actuele zaken in en we hadden nog plek opengelaten voor de gemeenteraadsverkiezingen.”

Politieke voorstelling
Het stukje politieke voorstelling wordt volgend jaar opnieuw in de steigers gezet. “Voor dit jaar stond de energietransitie op papier en natuurlijk ook de windmolens; het zou zo maar kunnen dat we die tekst ook in 2023 nog kunnen gebruiken. De rest moeten we wel aanpassen, want in de politiek staat telkens iets anders op de agenda. We hebben zelfs een beetje geïntegreerd in gemeentelijke organisatie: we zijn erachter gekomen dat ze denken over genderneutrale toiletten in het gemeentehuis, Maar dat is volgend jaar misschien allang ingevoerd, dat weten we niet.” 

Wat de schrijvers van de revue betreft is er vandaag de daag te weinig vuurwerk in de politiek om echt los te gaan. “Een beetje verbaal vuurwerk zou best mooi zijn, daar ontbreekt het nu aan. Alleen Klein Velderman zoekt nog wel eens een beetje reuring. Politiek is altijd wel één van de ingrediënten in de revue, herkenbaar voor de mensen, iets waar de mensen voor komen. Misschien moet dat wel het vraagstuk worden bij de volgende gemeentelijke verkiezingen: wie zorgt er voor vuurwerk en spektakel in raadszaal”, oppert Abbink met humor. “Maar laten we niet te negatief doen over de goede consensus in de raad. Als persoon denk ik dat samenwerking je meer brengt dan gedoe. En als schrijvers vinden we wel andere politieke items. In 2023 kijken we in elk geval terug op eerste jaar van het nieuwe college.”

Repetities na zomervakantie
Na de zomervakantie van volgend jaar beginnen de repetities weer. Op naar het jubileum in 2023! “We hebben nu de tijd om alles helemaal te stylen; ‘elk nadeel heb se voordeel’, zei een bekende voetballer. We kunnen er meer spektakel van maken, en tijdens ons jubileum extra groot uitpakken.”

De eerste voorstelling in 2023 wordt, anders dan in andere jaren, eind januari gehouden.  “We beginnen dan een week eerder, en dat kan omdat we nu al veel gedaan hebben. We komen volgend jaar niet in tijdnood. En eind januari zijn de oliebollen wel gezakt.”

Aan het eind van het interview, via Teams, houdt Abbink een kaart voor het computerscherm. Hij heeft er meerdere klaarliggen, met diverse teksten, om een Teamsessie vrolijk (of minder vrolijk) af te kunnen sluiten. Het Parkgebouw krijgt van hem een rode kaart. Geen rode voetbalkaart, juist niet. ‘Ik ben trots op je’ staat er genoteerd. Abbink: “Om de mensen van het Parkgebouw een hart onder de riem te steken. We trekken al jaren samen op, we helpen elkaar in goede en slechte tijden. We trekken elkaar er doorheen.”