Uitgaan & Cultuur

Schilderen, lekker ontspannend tijdens drukke periodes

RIJSSEN - Het gebruik van veel diepte, schaduw en lichtval, samen met mooie kleuren. Dat is wat opvalt bij de schilderijen van Mirca Pongers (34) uit Rijssen.

Ze tekent of schildert met name graag dieren. “Waarom weet ik eigenlijk niet, het is op de één of andere manier altijd een mooi onderwerp. Vaak kies ik wel dieren met veel kleur. Maar ik schilder zeker ook andere thema’s.”

Mirca schildert bij voorkeur met olieverf. “De kleuren van olieverf vind ik zelf dieper en vloeit mooi in elkaar over. De verf blijft lang nat, waardoor ik de tijd heb om het schilderij te bewerken.” Van jongs af is Mirca al in de weer met potloden en penselen. Ze vertelt dat ze begon met tekenen. “Dat zit bij ons wel in de familie want mijn beide opa’s mochten dit ook heel graag doen. Eén opa werkte tevens met pastelkrijt. Zelf geef ik de voorkeur aan kleurpotloden omdat ik hiermee preciezer kan werken.”

Het schilderen kwam wat later op haar pad en ze bleek er al gauw veel plezier in te hebben. “Het is lekker ontspannend, vooral tijdens drukke periodes. Het is leuk om creatief bezig te zijn en iets moois tot stand te brengen. Het schilderen is voor mij vooral een hobby. De schilderijen worden wel verkocht maar ik schilder niet in opdracht. Op die manier kan ik zelf bepalen wat er op het doek komt en in welk tempo er geschilderd kan worden. Over het ene schilderij doe je wat langer dan over dan het andere. Ik ben bijvoorbeeld mijn dochter aan het schilderen. Dit duurt tot nu toe drie á vier middagen en ik zal nog wel een middag nodig hebben. Maar ik heb ook schilderijen gemaakt die sneller af zijn. Het maken van een schilderij kost mij meer tijd dan een tekening. Dat komt omdat ik met olieverf op linnen schilder en dat gaat in lagen over elkaar. Eén laag heeft een droogtijd nodig van ongeveer een week en er gaan drie á vier lagen op het doek dus reken maar uit.”

Mirca volgde een studie grafische vormgeving maar koos later voor het onderwijs. “Ik houd ervan om creatief bezig te zijn en ik merkte daardoor des te meer dat het werken op een kantoor niet bij mij paste. Ik zocht meer interactie. Ik heb getwijfeld tussen leerkracht tekenen/handenarbeid of de Pabo. Ik heb de Pabo gekozen omdat de doelgroep mij meer aansprak. Momenteel sta ik voor groep twee. Dit is een hele leuke leeftijd om les aan te geven en daarnaast kan ik mijn creativiteit kwijt door te werken in thema’s. Ik probeer de creativiteit van de kinderen te vergroten. Dit kan met schilderen en tekenen, maar ook op andere manieren.”

Voor ideetjes zoekt Mirca veelal op internet. Ze heeft ook weleens geëxposeerd in bijvoorbeeld de bibliotheek, in het Parkgebouw of op het bestuurscentrum van haar werk. “Ook sta ik af en toe op een kunstmarkt. De laatste kunstmarkt in Rijssen ging niet door, anders had ik daar ook gestaan. Naast schilderen en tekenen ben ik sinds kort aan bezig gegaan met scrappen, het verwerken van foto’s/fotoboekjes op een creatieve manier. Ook een leuke bezigheid. Naast al dit creatieve werk, houd ik van hardlopen.”