Uitgaan & Cultuur

Terrasjesweer bij nostalgisch winkelen

RIJSSEN - Het was bijzonder zacht en zonnig najaarsweer afgelopen zaterdag tijdens het ‘nostalgisch winkelen’ in Rijssen. De terrasjes zaten vol en verdeeld over het centrum kwamen oude ambachten tot leven.

Er werden diverse demonstaties gegeven. Bij de kraam van Dick Zwaan was medewerker Tineke druk bezig met het zelf bereiden van mosterd. “Dat deed men vroeger veelal zelf in een speciale pan en een grote kogel”, vertelde ze en draaide met de kogel door de mosterdzaadjes en speciale olie.” Een paar uurtjes draaien en je hebt lekkere mosterd hoor.” Iets verderop werd touw gedraaid, zoals dat vroeger werd gedaan door de zogenoemde ‘touwslager’. Palingroker Richard Kootstra uit Spakenburg was druk bezig met paling rijgen om de vis op traditionele wijze te laten roken in een rookton. “Dit is echt lekkere paling”, prees hij zijn waren aan richting de bezoekers.
Grietje Wagenaar uit Bergentheim ‘toverde’ met kleurrijke servetjes op een speciale manier een prachtig geheel van waxinelichtjes, die ook nog eens heel mooi brandden. “Ik doe dit nog maar sinds 2016, maar ik vind het ontzettend leuk om te doen en krijg er hele leuke reacties op,” vertelde ze.
Ook Mannes Lensink trok de aandacht van het publiek met zijn unieke collectie zelfgemaakte maquettes van bekende gebouwen uit Rijssen van weleer, waarvan sommigen er nog staan en anderen niet meer. Bijvoorbeeld de Schildkerk, Noorderkerk en Westerkerk, Het oude Stadhuis, de Pelmolen, het Parkgebouw, De Hoge Stoepe en nog meer. Verder was er een demonstratie tingieten en kniepertjes bakken en was de Folkloregroep Riessen aanwezig.
De lokale ‘Tussen Kunst en Kitsch’ sessie in winkelcentrum De Hoge Wal, waar Bart Schaftenaar uit Raalte voorwerpen op waarde taxeerde, trok ook veel publiek. De rij met mensen die spullen wilden laten taxeren was lang en er waren veel nieuwsgierige bezoekers. De heer Voort liet een mooie beeld taxeren. Het bleek circa 5000 euro waard te zijn. “Dat is mooi, dat had ik niet gedacht. Ik heb het ooit eens gekocht voor zo’n 600 à 700 gulden, dus het is zeker meer waard geworden”, lachte hij. Johnny Jansen, die één en ander coördineerde in de Hoge Wal, was zeer tevreden over deze invuling. “Ik had de helft aan volk verwacht, zeker niet meer. Dit is hartstikke mooi toch?”
Verder kon men deelnemen aan stadswandelingen en waren de winkels geopend tot 2100 uur. Kortom, een zeer geslaagde dag, zowel van de kant van de ondernemers alsook van de kant van de deelnemers en het publiek.