Uitgaan & Cultuur

Door Jenny ter Maat

Tien vragen aan Olav Roeterdink, voorzitter van de Oranjevereniging Rijssen

RIJSSEN - Olav Roeterdink is sinds 2009 voorzitter van de Oranjevereniging Rijssen. Koninginnedag, later Koningsdag, was altijd al een gezellige dag in Rijssen, maar de laatste jaren werd het een meerdaags feest, de Oranjedagen, met verschillende activiteiten. Oud-Rijssenaren kwamen hiervoor terug naar de Reggestad en daarnaast trok het bezoekers uit de hele regio. En toen kwam corona…

Alle voorbereidingen getroffen, en toen ging het feest niet door…
“Dat wat we nog doen konden, bleek een groot succes. De verkoop van vlaggen in het kader van 75 jaar bevrijding ging ongedacht hard. We hadden verwacht een paar honderd vlaggen te verkopen en dat werden er uiteindelijk duizend. Daarnaast brachten we bij de verzorgingshuizen en het hospice dozen met petit fours, ook in het kader van 75 jaar vrijheid.”

Teleurgesteld dat het feest niet doorging?
“Gelatenheid vooral. Het was niet anders. Het trof niet alleen de Oranjevereniging Rijssen. Samen met Patrick Bloemendal ben ik de bestuursleden en verdere betrokkenen langs geweest met een flesje Oranjebitter; toch nog iets om mee te proosten.”

Worden er voorbereidingen getroffen voor de Oranjedagen van dit jaar?
“We zijn bezig met het volledige programma, maar wel op hoofdlijnen. Je kunt niet op het laatste moment nog alles voorbereiden; je kunt wel op het laatste moment alles afblazen.  Alleen, zoals het er nu voorstaat wordt het ook dit jaar niks.”

Gebeurt er nog íets rond Koningsdag?
“Het is de bedoeling dat de Oranjevereniging begin maart een webshop lanceert. Daar kunnen dan nog vlaggen gekocht worden met de tekst ‘Rijssen viert Vrijheid’. We hopen dat die vlag nog voor de Bevrijdingsdag van Rijssen, 9 april, geleverd kan worden.”

Kunnen er meer activiteiten doorgaan?
“Dat is heel moeilijk. Alles wat we doen trekt veel publiek. En ik zie ons die dag niet optreden als politieagenten en iedereen vertellen wat er wel en wat er niet mag. Het vogelschieten zou redelijk te handhaven kunnen zijn, maar daarna zit je met de huldiging van de schutterskoning. De kinderen zouden kunnen deelnemen aan het spelletjescircuit, maar hun ouders zijn er ook bij. Het is moeilijk om iets conform de regelgeving te organiseren nu, hoe vervelend het ook is. Want we willen graag.”

En in september, als het misschien kan?
“Dat isook een optie geweest, maar er worden veel evenementen verschoven naar september. Je moet uitkijken dat je elkaar niet in het vaarwater zit.”

Wat mis je het meest?
“Ik mis alles. Het organiseren, het vergaderen met de club en het navergaderen met vrijwilligers, die dan aanschuiven En natuurlijk, de Oranjedagen zelf.”

Wordt de viering van 75 jaar Vrijheid nu doorgeschoven naar 2022?
“We zijn aan het peilen hoe hierover in Rijssen gedacht wordt; we horen daar op dit moment niet veel over. 77 jaar is ook maar zoiets. Je kunt misschien beter wachten tot we 80 jaar vrijheid kunnen vieren.”

Hoe was deze tijd voor jou persoonlijk?
“Zakelijk gezien was het een hartstikke goed jaar, ondanks corona. Wel ben ik bang dat heel veel collegeondernemers het niet gaan halen. Ik denk dat de maatregelen die de overheid neemt hierin, niet goed doordacht zijn. Dat die worden genomen door mensen die hun portemonnee aan het eind van de maand vol hebben en die geen idee hebben wat er omgaat in het zakenleven en wat voor gevolgen dit heeft.”
“Privé mis ik de gezelligheid en de contacten verschrikkelijk. Ik ben een Bourgondiër, ik mis het hapje en drankje samen ontzettend.”

Volgend jaar weer Oranjedagen?
“Daar ga ik wel van uit. Anders heb ik geen idee hoe je de mensen nog kunt motiveren om zoiets te organiseren. Oranjedagen in 2022, dat hoop ik echt, ik hoop het tot in mijn tenen.”