Uitgaan & Cultuur

Zomermuseumdagen bij Rijssens Museum daverend succes

RIJSSEN – Het Rijssens Museum kijkt met een geslaagd gevoel terug op de zomermuseumdagen, die de afgelopen drie weken plaatsvonden. Op woensdag 11 augustus, 18 augustus en 25 augustus werd het voorterrein van Kasteel de Oosterhof door honderden bezoekers bezocht.

“Het was mooi druk en heel erg gezellig”, steekt Gerrit Dannenberg namens de organisatie van de Zomermuseumdagen van wal. Op het grote voorterrein was genoeg ruimte voor een groot aantal bezoekers. “De mensen konden van 11.00 uur tot 16.00 uur komen, dus ze kwamen heel verspreid over de dag. Daardoor konden we het coronaproof houden en konden we toch honderden bezoekers blij maken, daar doen we het voor.”

Volgens Dannenberg speelde het goede weer wel mee. “We hadden gelukkig drie dagen heel erg goed weer, dat heeft honderd procent in ons voordeel gewerkt. Iedereen vond het heel erg leuk om eindelijk weer eens op pad te mogen. Er waren zelfs mensen die twee of zelfs alle drie de middagen langskwamen”, lacht Dannenberg, die merkte dat bezoekers niet alleen op het voorterrein bleven. “Het voorterrein was gratis voor de bezoekers, maar voor een bezoek aan het Rijssens Museum werd wel entree gevraagd. Voor ons was het mooi meegenomen dat veel mensen ook even naar binnen wilden.” 

Drie middagen
Oorspronkelijk zouden er zes middagen georganiseerd worden, maar door de aanhoudende coronamaatregelen konden de eerste drie middagen geen doorgang vinden. “Met de verwachte drukte leek het ons geen goed plan om die middagen door te laten gaan, maar we hebben ervoor gekozen om de laatste drie wel door te laten gaan. We kunnen wel zeggen dat het een daverend succes was!” 

De eerste dag waren er allerlei attracties, zoals de mobiele klompenmakerij uit Enter en een groep dames en heren in klederdracht van de Folkloregroep Riessen. “Het was geweldig om te zien. De kinderen vonden het prachtig om te zien hoe klompen werden gemaakt en kregen een mooi verhaal te horen van de klompenmakers uit Enter. Dat was al een geweldig begin.”

Vervolgens was er op woensdag 18 augustus de ‘Kinderspelen van Vroeger’. Kinderen konden hoepelen, steltlopen, puzzelen in de Belevingscabine en er was een springkussen geregeld. Vorige week woensdag sloot het Rijssens Museum de zomermuseumdagen af met een Brandweerdag. “Ze konden letterlijk en figuurlijk op de brandweerwagen springen en ze konden een rit maken met de brandweerwagen. In totaal zijn er wel honderden kinderen met de brandweerwagen vervoerd. Het was echt een gigantisch succes.”