Zakelijk

Door Jenny ter Maat

Abgar Malas opent The Old Fashioned in centrum Rijssen: vintagebar voor iedereen

RIJSSEN - Een terras waar je je in de tropen waant ondanks de anderhalve meter afstand, aangekleed met veel groen. “Een lekkere coctail erbij, en je bent al helemaal met vakantie”, lacht Abgar Malas, eigenaar van The Old Fashioned Coctails & Bites.

De bar is gehuisvest in het voormalige pand van De Twee Schimmels, aan de Grotestraat 12, in het centrum van Rijssen. Voor Malas (35) werd, met de opening van de bar, eind april, een droom werkelijkheid. De geboren en getogen Rijssenaar studeerde na het voortgezet onderwijs marketing. Als bijbaantje werkte hij in de horeca en maakte zo kennis met deze bedrijfstak én met de vaardigheden van de mensen achter de bar. Na zijn studie kreeg hij een baan in het bedrijfsleven, maar de horeca bleef trekken. “Ik miste de gasten en de gezelligheid.”
Malas ging terug naar de horeca. “Met mezelf had ik afgesproken, als ik de horeca inga, dat ik dan ook een perfecte gastheer en een professionele barman wilde zijn”.

Spannender drankje maken
Hij volgde cursussen voor het gastheerschap en werd leermeester horeca. Gefascineerd als hij was door vakkundige en gedreven bartenders volgde hij cursussen bartending in Amsterdam en Londen. “Ik leerde niet alleen alles over coctails, maar ook over het gedistilleerd daarachter.” Het werd zijn specialiteit. Als het even kan, en zijn gasten het op prijs stellen, neemt hij zijn gasten mee in het verhaal van de whisky, wijn of coctail. “Achter elke fles wijn, elk gedistilleerd, schuilt een verhaal.”
De klant verrassen, een spannender drankje maken, daarbij afgaande op het smaakprofiel van zijn gasten, is een uitdaging voor hem. “Ik neem mijn gasten graag mee op avontuur.”

Dit jaar begon hijzelf aan een eigen avontuur: een eigen zaak. Hij dacht er al langer over en toen hij hoorde dat Arend en Carolien Jansen hun café De Twee Schimmels verkochten, nam hij contact op. “Fantastisch dat ze mij deze kans geven en ik hier, in Rijssen, een bar kan beginnen”, zegt hij.
Het kenmerkende uit dit oude Rijssense café is gebleven. “Ik wilde de geschiedenis behouden; de vloer en de bar zijn als vanouds.” Daarnaast werd er gerestaureerd en geschilderd en kwam er nieuw en comfortabel meubilair. Er kwam ook een nieuwe naam, The Old Fashioned. “Een naam die iets zegt over ouderwetse gezelligheid. Bovendien is het de naam van een bekende whiskycoctail, en coctails zijn de paradepaardjes van deze bar.”

Open in coronatijd
The Old Fashioned opende de deur in coronatijd, dat wel. “We hebben de zaak niet officieel geopend. Maar die eerste woensdagmiddag dat het terras open ging, kwamen ook veel vrienden een drankje drinken. We kregen bloemen en kaarten en appjes. Het was een warm welkom, zo tof.”
“Deze vintage bar is een bar voor iedereen, ook voor de doelgroep die niet zoveel uitgaat. Voor koffie met gebak, een klein lunchkaartje, speciale biertjes, wijnen, bijzondere coctails en whisky’s en hapjes”, vertelt Abgar. “Als straks de horeca helemaal open gaat, kan er ook weer gedart en gepoold worden. Gasten komen hier in een ongedwongen, huiselijke sfeer. Wat mij vooral erg aanspreekt is dat ik dit café, dat al decennia bestaat, door mag trekken, de toekomst in.”