Zakelijk

Award als sinterklaascadeau voor Gerbert Voortman

RIJSSEN - Gerbert Voortman kreeg op 5 december een mooi sinterklaascadeau: met één van zijn foto’s won hij een award voor de mooiste bruidsfoto. Het winnende plaatje komt uit het bruidsalbum van Rutger en Marieka.

“Het was mijn tweede bruidspaar. Het gaat om de foto waar Rutger op de racefiets zit en Marieka kust. Rutger doet aan triatlons, en dat wilde ik in de foto’s laten uitkomen. Vandaar de foto met de racefiets”, vertelt Gerbert. Hij is verguld met de award. “Voor deze prijzen worden bruidsfoto’s van over de hele wereld ingezonden. Foto’s waar echt over na is gedacht. Geweldig gewoon dat je nu op zo’n lijst staat.”

Zijn passie voor fotograferen ontstond in Ghana. Gerbert Voortman was daar met zijn vrouw Ilse en schoot plaatjes van de natuur, met name van vogels. “Voor die tijd had ik nog nooit een camera in de handen gehad. En wat vogels betreft wist ik het verschil niet tussen een koolmees en een geteling”, vertelt hij lachend in hun woning aan de Gracht in het Opbroek. Na Ghana werd dat anders. Eenmaal weer thuis sloeg Gerbert aan het fotograferen, met name in de natuur. Hij werd daarin begeleid door Arjan Troost, een oom van zijn vrouw en verwoed natuurfotograaf.

Vervolgens werd hij gevraagd om foto’s op een feestje te maken, omdat hij ‘zo’n dure camera’ had. Het fotograferen van mensen beviel hem. “Je kunt zoveel meer. In de natuur wacht je tot dat dier tevoorschijn komt, maar van personen die je fotografeert kun je zelf veelal het moment bepalen. Je kunt hen in het licht zetten, bijdraaien, van uit een andere hoek fotograferen.”
Gerbert liep een keer op bruiloiften mee als tweede fotograaf en kreeg er aardigheid aan. “Voor natuurfotografie krijg je geen opdrachten, voor trouwpartijen wel. En de waardering is veel groter.” Bijna drie jaar geleden startte hij met bruidsfotografie: Weddingpix.

Gerbert: “Vanaf toen is het heel hard gegaan. Inmiddels werk ik parttime.” Hij werkt bij Aveco de Bondt en verricht onder andere inspecties bij slooppanden: “Ik loop ook veel in het aardbevingsgebied in Groningen om gebouwen te inspecteren. Ik heb heel mooi werk.”

Om in de winterperiode, als er niet zoveel getrouwd wordt, toch in vorm te blijven wat fotografie betreft, is Gerbert ook bezig gegaan op een ander vlak, dat van bedrijfsfotografie. Onlangs had hij zijn eerste opdracht: het jubileumfeest van REMO West-Twente. “Hier kan ik mijn creativiteit eveneens in kwijt. Bedrijfsreportages, zakelijke portretten. Ik wil dit gaan uitbouwen; kijken wat er van komt.”

www.weddingpix.nl
www.businesspix.nl