Zakelijk

Door Jenny ter Maat

Bouw Kampus ligt op schema: ‘We willen liever geen strenge winter’

Gert-Jan Kwintenberg (links) en Tom Nieuwenhuis op het bouwterrein. Foto: Jenny ter Maat

RIJSSEN - Op de hoek van de Reggesingel en de Morsweg verrijst Kampus ‘gebouw vol talent’. Een vakopleidingscentrum waar ROC van Twente, Remo West-Twente, Bouwmensen en Zorggilde vanaf het schooljaar 2022-2023 riant vakonderwijs kunnen aanbieden. Kampus wordt een inspirerend, innoverend en verbindend opleidingscentrum. In deze rubriek komen meerdere betrokkenen, vanuit het eigen vakgebied, aan het woord.

Tom Nieuwenhuis, technisch ontwikkelaar, en Gert-Jan Kwintenberg, projectleider van het uitvoeringsteam, zijn allebei werkzaam bij Ter Steege Bouw/Vastgoed Rijssen. Bij dit project zijn de lijnen wel heel kort; de bouwplaats ligt bij het kantoor om de hoek. “De bouwvakkers hebben het werk mooi dichtbij; dat is ook wel eens anders”, zeggen ze.

Veel overleg in voortraject
De voorfase van het project, vanaf de technische ontwikkelingen tot de uitvoering, is het terrein van Nieuwenhuis. Zo’n voortraject heeft tijd nodig, stelt Nieuwenhuis. “Zeker bij een uniek project als dit, met veel partijen. Dat betekent ook veel overleg. Ook met mensen die weinig ervaring hebben met zo’n bouw. Er moeten keuzes gemaakt worden, gewoonlijk gebeurt dat met één gebruiker, maar in dit project met meerdere gebruikers. Zo’n voortraject duurt vaak langer dan de daadwerkelijke uitvoering.” Het bouwbudget wordt door Nieuwenhuis en zijn team begroot.  

Bouwen betekent ook: goed plannen. Kwintenberg maakte de planning voor de uitvoering.
Begin 2020 werd gestart met de ontwerpfase door architect. Eind 2020 werd de omgevingsvergunning aangevraagd.
Begin dit jaar zijn de bestaande gebouwen gesloopt en is het hele nutstracé omgelegd.
Met het bouwbudget moet projectleider Kwintenberg letterlijk en figuurlijk aan het werk. “Na de bouwvak ging het echt los. Met de start van de uitvoering start ook de druk op de planning. Dat kan best spannend worden. We willen liever geen strenge winter”, zegt Kwintenberg.

Bouw ligt op schema
De bouw ligt vooralsnog op schema. Deze maand komt de fundering gereed. Half oktober ligt de vloer van de begane grond erop. “Vervolgens klimmen we omhoog, elke circa tien werkdagen een verdieping hoger.”
Een stalen constructie draagt de vier bouwlagen, oftewel de drie verdiepingen. Kwintenberg: “Het gebouw wordt zo’n vijftien meter hoog. Medio januari moet het hoogste punt bereikt zijn. De staalconstructie en de betonvloeren zijn dan klaar.”
Vanaf medio januari worden de gevels gesloten met gevelbeplating.

Ter Steege Bouw/Vastgoed Rijssen coördineert ook de afbouw van het nieuwe deel. “Dan gaat het om het aanbrengen van onder andere binnenwanden, dekvloeren, stucwerk, tegelwerk en installaties. Het gebouw voldoet aan de nieuwste duurzaamheidseisen en is zeer energiezuinig én het voldoet aan de normering Frisse Scholen klasse B.”

Ook de vaste delen van het interieur van het gebouw vallen onder het uitvoeringsteam. Kwintenberg: “Van de trapleuningen tot en met het vaste meubilair voor het Experience Center. We zorgen ervoor dat alles er op tijd in komt en sleutelklaar wordt opgeleverd. De school hoeft alleen nog maar in te huizen.”

Eventueel nog twee bouwlagen
De planning is om de nieuwbouw voor de zomervakantie op te leveren. Kampus wordt dan aan het begin van het nieuwe schooljaar in gebruik genomen. “We verwachten dat van Kampus een uitnodigende werking uitgaat. Ook daarop is gerekend; qua fundering en constructie is het mogelijk om het pand in de toekomst met twee bouwlagen uit te breiden”, aldus de beide heren.