Zakelijk

Door Jenny ter Maat

Buitengewoon Bijzonder Buiten Rijssen RGS: circulaire ontmanteling op campus Rachelsmolen in Eindhoven

RIJSSEN - Ze staan overal in Nederland, zelfs in het buitenland. Opvallende bouwwerken, eyecatchers, in stadscentra, bedrijventerreinen en langs snelwegen. Mede gerealiseerd door Rijssense bedrijven. Bedrijven uit Rijssen ontwikkelen, slopen, bouwen, ook buiten Rijssen. Deze week in De Week van Rijssen: de grootschalige circulaire ontmanteling op Fontys campus Rachelsmolen in Eindhoven door RGS.

RGS begon april van dit jaar met de ontmanteling van R1, een complex van Fontys Hogescholen, op campus Rachelsmolen. In totaal gaat het om een bruto vloeroppervlak van 35.500 vierkante meter. Niet alleen de grote machines en kranen doen hier hun werk, maar ook de schroevendraaier. “Bij dit project wordt zoveel mogelijk materiaal circulair weggezet”, vertelt projectleider Marcel Nijkamp.
Bijzonder is dat in de aangrenzende gebouwen de lessen voor de duizenden studenten gewoon doorgaan. “Voorwaarde was dat er zo min mogelijk geluids- en stofoverlast is.”

Circulaire ontmanteling
Circulaire ontmanteling komt de laatste jaren vaker voor. Maar nog niet zo vaak in deze omvang. Stapels systeemplafonds, dozen vol stopcontacten, binnendeuren, TL-lampen, hardhouten kozijnen en veel meer materialen werden vakkundig gedemonteerd door medewerkers van RGS. Beton wordt vermalen tot granulaat en dient als grondstof voor nieuw beton. “Er gaat zo weinig mogelijk als afval weg.”

Tweede leven
Een groot deel van de gedemonteerde goederen krijgt een tweede leven. “Onze grondstoffenmakelaar heeft een aardige database van bedrijven die wel materialen willen afnemen”, aldus Nijkamp. Aan particulieren wordt niet afgezet, wel aan handelaren en bedrijven.

Inspelen op de vraag
Het is qua werktijd een heel verschil of je ergens aan het werk gaat met een sloopkraan, of handmatig eerst allerlei materialen verwijdert. “Circulair ontmantelen duurt langer. Toch komt er steeds meer vraag naar.”
Op die vraag is de RGS goed voorbereid. “Door in te spelen op deze vraag proberen we hiermee voorop te lopen. Niet ieder bedrijf is al zo ver dat het op zo’n manier een circulaire ontmanteling weg kan zetten. De bedoeling is natuurlijk dat dit de norm wordt”, aldus Nijkamp.
Medewerkers van RGS vertrekken ’s maandag uit Rijssen om vrijdags terug te komen. Door de week verblijven ze in een vakantiewoning. Projectleider Nijkamp gaat regelmatig Nederland door om een kijkje te nemen bij de verschillende projecten en doet dan ook Eindhoven aan.

Tweede fase
Het eerste deel van gebouw R1 is voor de zomervakantie gesloopt. Een nette zandvlakte strekt zich uit naast de andere onderwijsgebouwen. Er wordt nu gewerkt aan het demonteren en slopen van het tweede bouwdeel, Fontys noemt dit de tweede fase.
Het project wordt eind maart 2021 opgeleverd. Op het terrein dat vrijkomt, realiseert Fontys vanaf 2021 drie nieuwe gebouwen, oftewel drie nieuwe leer- en werkomgevingen, voor vijf andere opleidingsinstituten. Het totale campusterrein wordt opnieuw ingericht.