Zakelijk

Buitengewoon Bijzonder Buiten Rijssen: Roelofs & Haase renoveert voormalig kasteel, kerk en klooster: de drie-eenheid in Grave

RIJSSEN - Ze staan overal in Nederland, zelfs in het buitenland. Opvallende bouwwerken, nieuw of gerestaureerd, eyecatchers, in stadscentra, op bedrijventerreinen en in het buitengebied. Mede gerealiseerd door Rijssense bedrijven. In de serie Buitengewoon Bijzonder Buiten Rijssen deze week: de renovatie van de drie-eenheid in Grave, uniek in Nederland. 

Door Jenny ter Maat

Bouwbedrijf Roelofs & Haase zat al in het monumentale onroerend goed, toen een aantal jaren geleden het kasteelklooster Bronckhorst in Grave aangekocht werd. Dat kasteelklooster vormt samen met het Emmausklooster en het Vincentiuskerkje de drie-eenheid. De drie projecten, die in elkaars verlengde liggen, hebben gezamenlijk een eeuwenoude -religieuze- geschiedenis. Het Vincentiuskerkje als middeleeuwse dorpskerk, het Kapucijnenklooster Emmaus uit de 17e en 18e eeuw, het voormalig kasteelklooster Bronckhorst, waarvan het kasteel uit de 15e eeuw dateert en dat in de 19e en 20e eeuw gebruikt werd als nonnenklooster.

Het bestuur van het Emmausklooster zocht, met het vertrek van de laatste Kapucijn in 2016, een nieuwe bestemming voor het pand, die paste in het gedachtegoed van de monniken. Samen met provincie Brabant, de gemeente Velp als eigenaar van het kerkje en Kapucijnenbestuur bedacht het Rijssense bouwbedrijf een plan. Roelofs & Haase werd vervolgens ook eigenaar van het Emmausklooster. “Wij vonden ook dat dit complex een passende bestemming moest krijgen”, vertelt directeur Nico Haase. “In het kasteelklooster is gekozen voor ‘gestippeld’ wonen en voor beschermd wonen met begeleiding.” Mensen wonen daar al en ook mensen die tijdelijk onderdag zoeken, kunnen er terecht. In het gebouw zit het Ambacht Centrum Grave, dat door middel van activiteiten in tuin en werkplaats een bijdrage levert aan de inclusieve samenleving. In het vierhonderd jaar oude bakkershuisje bij het Emmausklooster is een ambachtelijke bakker begonnen. In de kapel van kasteelklooster Bronckhorst is een kunstuitleen gevestigd.

In het Emmausklooster is een stiltecentrum gevestigd en er worden eenvoudige kamers verhuurd aan passanten. Carrousel Groen verzorgt hier een zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie. Vanuit beide panden werken vrijwilligers met de doelgroepen aan creatieve en ambachtelijke producten en in de moestuin.
Ontmoetingspunt is het in het midden gelegen kerkje. Hier liggen plannen voor ene theetuin, waar ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken. Hier lopen wandel- en fietspaden langs en bewoners, mensen van de dagopvang, bezoekers en toeristen kunnen er terecht voor een kop koffie en iets lekkers, en voor een lunch.

Het kasteelklooster is inmiddels gerenoveerd. Haase: “De kleine kamertjes van toen konden we behouden, en die worden nu voor een lage prijs verhuurd. In principe is aan de structuur van het kasteelklooster niet veel veranderd. Er zijn wel voorzieningen aangebracht voor vluchtwegen en er is sanitair toegevoegd.”
Echt mooi vond Haase de vondst bij de renovatie van de toren: een loden doosje, met daarin een brief, in Latijn. “De brief is vertaald, teruggelegd in het loden doosje en weer teruggehangen in de torenspits.”

Wat het Emmausklooster betreft is de afspraak dat het museale karakter behouden blijft. Het is het oudste Kapucijnenklooster van Nederland. De inventaris en de aanwezige kunst blijven zoals het was. “Op de verdieping gaan we moderniseren. De kamers worden groter en er wordt modern sanitair geplaatst. Dat staat voor volgend jaar op de planning.”

Negen eeuwen religieuze geschiedenis van Brabant, aan de boorden van de Maas, gerenoveerd door een Rijssens bouwbedrijf. Drie historische gebouwen, met veel opmerkelijke bijzonderheden, zoals de kapel. “We wilden gezamenlijk kasteel, kerk, klooster en hun geschiedenis behouden én duurzaam in stand houden”, zegt Haase. “Het is een project dat bij ons past, ook wat de maatschappelijke invulling betreft. We hebben ons daar langjarig aan verbonden.”

Er liggen nog plannen voor twaalf tiny houses, die op het terrein gezet mogen worden. “We gaan in overleg met een landschapsarchitect hoe we deze goed in kunnen passen.”