Zakelijk

Cora Lindhout start Happy Days: ‘Het voelt goed om jongeren te kunnen helpen’

RIJSSEN - Ze werkte jaren in het speciaal onderwijs, tot in coronatijd plotsklaps het pensioen kwam. Nu begeleidt Cora Lindhout kinderen met een hulpvraag, kinderen die vaak (te lang) moeten wachten op Jeugdzorg.

Ruim een jaar geleden begon de coronacrisis in Nederland; half maart gingen ook de scholen dicht en kort daarna, op 1 april, ging Cora Lindhout met pensioen. Ze werkte in het speciaal onderwijs, waaronder een kwart eeuw op ’t Nijrees. “Geweldige jaren, waarin ik veel kinderen heb kunnen helpen, de weg kon wijzen. Ik heb er veel ervaring opgedaan.”

Naast ’t Nijrees gaf Lindhout ook les op Reggesteyn in Nijverdal en Rijssen en zette daar de laatste vijf jaar een Pluspunt op. “Dat was een prachtige tijd. Door de wet Passend Onderwijs vielen toen veel leerlingen tussen wal en schip. Door de grootte van de school, de grote klassen, de vorm van lesgeven, hun specifieke problemen. De rust van het Pluspunt, de extra aandacht en de prikkelarme omgeving deden hen goed.”

Plotsklaps met pensioen
“Toen kwam plotsklaps het pensioen, van de ene op de andere dag, door corona. Op donderdagmiddag ging ik naar huis, dat weekend werden de scholen gesloten en ik ben er niet meer geweest. Alle afspraken met leerlingen vervielen, ik moest leerlingen opeens loslaten. Sommigen waren al jaren in begeleiding. Het was geen goed gevoel.” Na een paar weken werd ze benaderd door ouders. “Sommige leerlingen konden geen kant op, misten begeleiding, zaten met zichzelf in de knoop of waren erg eenzaam.” Thuis leerlingen ontvangen kon niet vanwege het gevaar op besmetting, maar ze voerde online gesprekken om hen zo goed mogelijk te helpen.

De hulpvraag bleef, en werd groter. Lindhout besloot vanuit huis leerlingen te gaan helpen. “Zoals bekend is de wachttijd bij Jeugdzorg lang, veel te lang soms.  Het is niet goed wanneer jongeren maanden moeten wachten. Het wordt voor hen, maar ook voor de ouders, erg moeilijk. De problemen kunnen dan ernstiger worden, stapelen zich op. Depressie, eenzaamheid, faalangst, eetstoornis. Ouders zien hun kind afglijden en zitten met de handen in het haar. Ook voor de persoonlijke ontwikkeling is het dramatisch. Om die tijd van wachten te overbruggen kan ik een rol spelen.”

Periode van overbrugging
Lindhout heeft inmiddels het coachingbureau Happy Days gestart. “Mijn hulp kan gezien worden als een periode van overbrugging”, vertelt ze. Naast praten met de jongeren is ze samen met hen creatief bezig met allerlei materialen, zoals klei, verf, wol, hout, glas en porselein. Ze wandelt samen met een leerling of doet iets met muziek. “Zo kan ik iets doen om ervoor te zorgen dat de kinderen niet achteruitgaan maar vooruit. Door ervaring weet ik dat creatief bezig zijn erg goed is. Het geeft leerlingen het gevoel dat ze ergens goed in zijn, dat ze iets kunnen, iets moois maken.”
Ook het werken met groepjes is mogelijk, maar altijd na overleg.

Momenteel heeft ze een paar leerlingen, die bijna wekelijks komen. “Het voelt goed om deze jonge mensen te kunnen helpen en te zien dat ze vooruitgaan, dat ze leren omgaan met bijvoorbeeld hun faalangst en positiever over zichzelf gaan denken, dat ze weer een lichtpuntje zien aan de horizon. Ook ouders zitten soms met vragen, weten het niet meer, zijn soms ten einde raad. Ook zij kunnen contact opnemen”, zegt Lindhout. “Noem mij vooral geen therapeut, maar de contacten en manier van aanpak na jaren ervaring helpen vaak wel. Ik kan geen wonderen verrichten, maar wel ondersteunen. Dit werk zit zo in me, ik doe het met liefde. Het is heerlijk om dit te kunnen doen.”

Meer informatie
Happy Days, coachingbureau en creatieve therapie voor jongeren tussen de 10 en 18 jaar is gevestigd aan de Wilhelminastraat 102, e-mail: coralindhout@hotmail.com, telefoon 06 2027 3671. Een website komt binnenkort.

Uw reactie