Zakelijk

De Molenpoort bestaat kwart eeuw; oliebollen voor bewoners op jubileumdag

De leden van de bewonerscommissie en de heer Cor Schults. Foto: J. ter Maat

RIJSSEN – De Molenpoort aan de Watermolen bestaat een kwart eeuw. Een feestje voor de bewoners moet helaas uitgesteld worden naar een nader te bepalen datum. Toch wordt er aandacht besteed aan dit jubileum: bij de bewoners worden, op de jubileumdag, versgebakken oliebollen afgeleverd aan de deur!

Het bakmeel ligt er nog van de jaarwisseling. De vorig jaar grotendeels vernieuwde bewonerscommissie was van plan om op oudejaarsdag oliebollen te bakken. “We willen voor meer binding zorgen tussen de bewoners en dit leek ons daar een leuke activiteit voor”, vertelt voorzitter Jonnie Bosch, die samen met secretaris Dick Derksen, penningmeester Jannie van Veldhuizen, Johan Gijsbers, Jacqueline Muusse en Dini Weijman de nieuwe commissie vormt.

Oliebollen op jubileumdag
Helaas kon corona deze activiteit niet doorgaan. Maar oliebollen komen er. Dick Derksen gaat ze bakken op vrijdag 16 april, de jubileumdag. Cor Schults, oud-voorzitter van de bewonerscommissie, woont hier vanaf het begin en kreeg 25 jaar geleden op die datum de sleutel uitgereikt. “We hadden die dag graag samen de oliebollen gegeten in de ontmoetingsruimte, met een glaasje erbij”, zegt  Bosch. “Maar dat gaat nu niet. De traktatie wordt bij de bewoners aan de deur afgegeven.”

Van 20 tot 90+
De Molenpoort telt 63 huurappartementen, en huisvest in totaal ruim 100 bewoners. Het complex werd in eerste instantie gebouwd voor senioren. Is er vanuit de senioren geen interesse als er een appartement leegstaat, dan kan het appartement ook verhuurd worden aan jongeren. “Er wonen hier nu 20-plussers tot en met 90-jarigen. Maar als de jongeren een gezin willen stichten, moeten ze verhuizen. Kinderen wonen hier niet, dat is de regel”, vertelt Bosch.

Ontmoetingsruimte
In het gebouw is een grote ontmoetingsruimte, compleet met keuken, een fitnessruimte en er zijn twee logeerkamers, die gereserveerd kunnen worden door bewoners.
Voordat het coronavirus uitbrak, werden in de ontmoetingsruimte wekelijks gymles gegeven en tweewekelijks koffie gedronken.

Enquête
Door corona liggen de groepsactiviteiten stil. De bewonerscommissie zit echter niet stil, maar gebruikt de noodgedwongen rustige periode om een enquête te houden onder de bewoners. “We willen weten welke activiteiten de bewoners leuk vinden, en die gaan we straks, als alles weer open gaat, organiseren. Niet alleen wij, we hopen dat bewoners zich ook als vrijwilliger melden om mee te helpen.”
Op het enquêteformulier zijn tal van activiteiten ingevuld, van lezingen tot bingo’s, van een reisje tot creatieve workshops. veel belangstelling is er voor het houden van een Amerikaans buffet. “Zo’n buffet hebben we eerder gehouden en de ontmoetingsruimte was daarvoor toen bijna te klein.”

Spreekbuis
De bewonerscommissie doet meer dan het organiseren van activiteiten. Ze is de spreekbuis van de bewoners naar eigenaar Heimstaden toe, naar de gemeente en ook naar de directe omgeving. Daarnaast kunnen bewoners desgewenst hun sleuteladres doorgeven bij de bewonerscommissie, voor het geval er iets onverwachts gebeurd. Is er in de openbare ruimte van het complex iets stuk, dan kan dat ook aan de bewonerscommissie doorgegeven worden. “We proberen het probleem eerst zelf op te lossen, maar als dat niet lukt, schakelen we een reparateur in.”

Nieuw biljart
In de ontmoetingsruimte staat inmiddels een nieuw biljart. De bedoeling is dat er binnenkort ook een dartbord hangt. Bosch: “Het doel is dat deze ruimte vaker gebruikt gaat worden, dat dit echt een ruimte wordt waarin we als bewoners elkaar ontmoeten. Uiteraard kunnen bewoners de ruimte ook afhuren voor het geven van een eigen feestje.”

Uitbreiding fitness?
De groepsactiviteiten mochten dan stoppen, in de fitnessruimte werd het alsmaar drukker. “We zijn fitte senioren”, grapt Derksen. “Feit is wel dat de fitnessruimte te klein is. Naast de fitnessruimte is nog een vertrek, we zijn in overleg met Heimstaden dat zaaltje bij fitnessruimte aan te mogen trekken.”

Eigenaar Heimstaden
Eigenaar Heimstaden zorgt mede voor sfeer in het gebouw. Voor Kerst levert de vastgoedbelegger twee compleet versierde kerstbomen en elk jaar doneert het bedrijf een bedrag waar de bewonerscommissie een aantal activiteiten van kan houden, onder andere de jaarvergadering. “We kunnen er niet alles van betalen; voor een aantal activiteiten wordt van de deelnemers een kleine bijdrage gevraagd.”

De leden van de bewonerscommissie zijn het er helemaal over eens dat het goed en gezellig wonen in De Molenpoort. Of, zoals Weijman zegt: “Ze krijgen mij hier niet meer weg, tenminste niet uit vrije wil.” En de komende jaren moet het wonen in dit appartementencomplex, wat de bewonerscommissie betreft, voor de bewoners nog gezelliger en aantrekkelijker worden!

Meer over huren in De Molenpoort op https://ikwilhuren.nu of https://heimstaden.nl