Zakelijk

Evi Verlichting al 65 jaar een familiebedrijf

RIJSSEN - EVI Verlichting, gevestigd aan de Wierdensestraat 52 in Rijssen, is een gemoedelijk familiebedrijf dat al jaren alom bekend is in Rijssen en regio. In de verlichtingsspeciaalzaak is een uitgebreid assortiment te vinden in vloerlampen, hanglampen, plafondlampen, tafellampen, wandlampen en daarnaast buitenlampen. En heeft een klant toch nog een andere wens, dan is het bijna altijd te realiseren.
“Wij hebben tevens een reparateur in dienst voor de reparatie van lampen en voor service bij de klant aan huis. Wie een lamp of meerdere lampen koopt, kan ervoor kiezen om dit door ons te laten bevestigen”, aldus mede-eigenaar Roland van den Houten, die de winkel samen runt met zijn vader Henk. Ook hun echtgenotes Ada (nu met pensioen) en Esther spelen een belangrijke rol in de winkel, alsmede het personeel.
De winkel heeft de jaren door een aantal metamorfoses ondergaan en telt inmiddels drie etages. Tevens heeft men een webshop. “Er komen zelfs mensen vanuit het hele land en Duitsland via de verschillende webshops ( lampenhuis.nl, tiffanylampenhuis.nl en tiffanylampenhaus.de ) naar onze winkel toe om lampen te bekijken. Ze krijgen van ons een goed advies over de betreffende lamp of verlichtingsadvies voor in de woonruimte. Over het algemeen gaan ze daarna tevreden met hun aankoop de deur weer uit. Vrijwel elke lamp is uit voorraad leverbaar. De meeste mensen komen ook het liefst naar de winkel. Dan weet je wat je krijgt. Wat dat betreft blijft onze fysieke winkel heel belangrijk en het loopt gelukkig allemaal goed. Het is ook nog net wat kleinschaliger en persoonlijker dan al die megazaken van tegenwoordig met verlichting”, geeft Henk van den Houten aan.
EVI Verlichting biedt moderne en trendy verlichting evenals klassieke en exclusieve verlichting, zoals een grote collectie Tiffanylampen. “In de jaren moet je met de tijd meegaan, we wisselen regelmatig van collecties. Vroeger was het zo dat mensen wel tien jaar of langer dezelfde lamp in huis hadden, maar dat is nu niet vaak meer het geval. Er wordt nog weleens gewisseld van interieur, dus dat geldt ook voor de lampen. We hebben bijvoorbeeld ook veel keuze in lampenkappen wat betreft de maat, de kleur, de print en de stof. Wij bieden tevens maatwerk. Dit wil zeggen dat er voor elke lampenkap wel een voet is en andersom.”
Duurzaamheid speelt ook bij de verlichting een rol. De gloeilamp werd vervangen door de halogeenlamp en het betreft nu bijna allemaal LED verlichting. Roland: “We kunnen een verlichtingsplan maken voor zowel particulieren als bedrijven, zoals restaurants en er zijn vele lichtsoorten met of zonder dimmer. Dat het alleen maar koel licht is, klopt dus niet. Er is veel warm licht verkrijgbaar, zoals met name de flame. Dat is naar keuze van de klant zelf.” De naam EVI Verlichting is afgeleid van Embsen Verlichting Industrie, dat beginjaren vijftig op deze plek werd opgericht. De zaak bestaat dus al meer dan 65 jaar. Eerst betrof het een groothandel in verlichting met afname door het hele land, gerund door de heer Embsen. “Hij was in het begin mijn werkgever. In 1980 nam Henk van den Houten samen met Jan Embsen de zaak van Embsen Sr over. Zo’n vijftien jaar later verliet Jan de zaak. De groothandel had namelijk steeds minder afnemers, omdat er veel winkels stopten en omdat andersoortige zaken vaak ook verlichting verkochten, naast hun andere producten. Het was in het begin ook behoorlijk aanpoten, maar we hebben het wel gered en steeds kunnen groeien,” vertelt Henk.
Zijn zoon Roland is alles met de paplepel ingegoten en kwam dus als klein kind al in aanraking met de winkel. “Dat wil niet altijd zeggen dat je er dan later ook gaat werken, maar in mijn geval is dit dus wel gebeurd. Ik werk hier al meer dan vijftien jaar met veel plezier, samen met mijn familie”, aldus Roland.
 Naast de zaak is tevens een grote (gratis) parkeerplaats aanwezig. Tot en met 31 oktober is er bij EVI verlichting de volgende actie. Klanten kunnen dobbelen voor maximaal 12 % korting. Voor meer informatie: www.eviverlichting.nl