Zakelijk

Door Jenny ter Maat

Fotograaf Gerbert Voortman: ‘Ik zou wel de Zandvoort van Rijssen willen worden’

RIJSSEN – Mooie foto’s maken met smartphone of met (spiegelreflex)camera? De Rijssense fotograaf Gerbert Voortman verzorgt vanaf dit najaar meerdere workshops, voor beginners en gevorderden. Bovendien komen bekende gastdocenten, natuurfotograaf Alexander Koenders, straatfotograaf Cyril Wermers en trouwfotograaf Leonard Walpot, bij hem een workshop verzorgen.  

Voor Voortman begint vanaf september het winterseizoen. Bruiloften worden in de laatste maanden van het jaar lang niet zoveel gehouden als in het voorjaar en de zomer. “De zakelijke opdrachten lopen wel door, maar daarnaast heb ik in deze periode tijd voor een andere klus: het geven van workshops.”
Ook in de wintermaanden van het vorig jaar bood Voortman workshops aan, en daar was veel animo voor. Vandaar dat er voor de komende maanden een veel uitgebreider pakket ligt. Van een workshop basis fotografie (een dag) tot smartphone fotografie (een avond) en een workshop extern licht.
Met name de workshops basisfotografie en smartphone fotografie zijn zeer gewild. “Basisfotografie is bedoeld zowel voor mensen die met hun smartphone fotograferen als voor mensen die foto’s maken met een (spiegelreflex)camera. Je leert echt de basis, zodat je na die dag weet je hoe de camera werkt, met welke instellingen je moet fotograferen maar ook hoe je speelt met doorkijkjes en vanuit welk standpunt je fotografeert.”
Smartphone fotografie is voor die mensen die betere foto’s met hun mobiele telefoon willen maken.“Veel mensen fotograferen op de automatische stand. Maar er kan zoveel meer. Wat ik graag wil is deze mogelijkheden overbrengen, zodat je ook gewoon met je telefoon betere foto’s kunt maken.”

Gastdocenten
Gastdocent en straatfotograaf Cyril Wermers is dagelijks in de Enschedese binnenstad te vinden waar hij normale zaken op een bijzondere manier vast weet te leggen. Deze workshop is voor mensen die op een creatieve manier foto’s willen maken en het leren kijken belangrijker vinden dan het technische aspect van het fotograferen. Wermers gaat met hen een dagje het centrum van Rijssen in.

Internationaal natuurfotograaf Alexander Koenders reisde over de hele wereld om natuurfoto's te maken en komt daarover vertellen.

De Utrechtse trouwfotograaf Leonard Walpot is een multitalent op het gebied van trouwfotografie en komt naar Rijssen om zijn werkwijze toe te lichten van beginnende tot ervaren bruidsfotografen. 

Voortman vindt het prettig kennis te delen. “Het is gewoon mooi om met z’n allen met fotografie bezig te zijn. De workshops kunnen nu gegeven worden vanuit mijn pand aan de Elsenerstraat 30a. Daar is ook ruimte voor de workshops. Bovendien heb ik nu de mogelijkheid om goede fotografen uit te nodigen om een workshop te verzorgen.”

Zelf volgt hij twee tot drie workshops per jaar bij andere fotografen. “Het is een mooie manier om je steeds verder te ontwikkelen. Vorige maand volgde ik een korte cursus bij een Spaanse fotograaf, die in Rotterdam was, twee dagen, in het Engels. Je neemt het niet één op één over, maar je verwerkt een aantal aspecten in je eigen werkwijze en zo word je steeds allrounder.”

De Zandvoort van Rijssen
Met het geven van de workshops wil Voortman aan de weg timmeren. “Met deze workshops wil ik graag als nieuwe fotografieschool niet alleen Rijssen, maar op de lange termijn heel Twente, gaan bedienen. Met een zo breed mogelijk pakket, van beginnend tot meer ervaren fotograaf. Dat mensen ook weten dat er een fotograaf in Rijssen zit, professioneel en fulltime.” Lachend én serieus:”Ik hoop op den duur de nieuwe fotograaf Zandvoort van Rijssen te worden.”

Meer informatie en aanmelden op: www.123pix.nl/workshop