Zakelijk

Horeca Rijssen is klaar voor haar gasten: ‘Laat maar komen!’

RIJSSEN – De terrassen mogen open, zij het beperkt. Vanaf vandaag, woensdag 28 april, zijn gasten welkom, vanaf 12.00 uur tot 18.00 uur, op de terrassen in Rijssen.

Regels zijn er wel. Gasten moeten reserveren, en dat kan ook aan de deur. De gasten moeten geregistreerd en worden bij de entree naar hun gezondheid gevraagd. Aan tafel mogen niet meer dan twee personen zitten, behalve als men tot één huishouden behoort. Er mogen maximaal vijftig gasten op een terras. 

Marit Deemter van Brasserie Uit is blij met de mogelijkheid, ook al zijn er beperkingen. “Alles wat je kunt doen is mooi. We zijn er klaar voor, natuurlijk; we kunnen hier al een half jaar naar toeleven, als je er niet klaar voor bent, doe je het niet goed, denk ik.”

Sfeervol plein
Het terras van de brasserie grenst direct aan het vernieuwde Schildplein, een mooi en authentiek stukje Rijssen. “Het is een charmant plein geworden. Zit je hier op een mooie zomeravond, met allemaal gezellige lampjes, dan zou je zo maar kunnen denken dat je op een sfeervol plein in Italië zit. De Schildkerk komt er ook heel mooi uit met de nieuwe bestrating.”

Voorlopig is het plein alleen ’s middags vanaf het terras te bekijken. “We kunnen mensen weer blij maken, en dat is toch wat we het liefste doen”, zegt Marit Deemter. “Het zou wel prettig zijn als we straks ook binnen weer iets mogen, zeker gezien het Nederlandse klimaat.”

Zonnetje in huis
Jeanet Citgez van De Markies aan de Haarstraat is blij met de openstelling. “Super dat we weer gasten mogen ontvangen. Nog wel beperkt, maar dit is het begin.” Ze adviseert om vooraf te reserveren. “Maar spontaan aan de entree komen kan natuurlijk ook. Maar dan is er de kans dat er al vijftig mensen zitten.”

Het weer voor de komende dagen lijkt aan de frisse kant, maar Citgez blijft positief. “We hebben in coronatijd een hele mooie overkapping gemaakt, er staan schermen en we hebben heaters buiten. We zijn er klaar voor, ook als het weer wat minder is”, zegt ze. “Mensen zijn toe aan gezelligheid.” Lachend: “En wij zijn natuurlijk het zonnetje in huis.”

‘Laat maar komen’
“We zijn blij dat we iets kunnen doen, iets wat we graag willen”, stelt Arthur Knobben, bedrijfsleider van de Stadsboerderij in de Grotestraat. “Een terras buiten heeft als beperking natuurlijk dat het weersafhankelijk is; dat maakt het inkopen ietwat moeilijker. En ook: stel dat er mensen op het terras zitten en het begint te regenen, wat gaan je doen? Het zijn zaken waar we rekening mee moeten houden. Buiten dat vinden we het wel fijn dat er een begin is gemaakt met iets waarop we al een jaar zitten te wachten.”

De Stadsboerderij kent zowel voor als achter een terras. “Omdat de beide terrassen door het pand volledig gescheiden zijn, mogen we zowel voor als achter vijftig gasten ontvangen, uiteraard met inachtneming van de RIVM-voorschriften”, aldus Knobben.
“We zijn absoluut blij dat we weer open mogen. Ook al om onze medewerkers van de dagbesteding. Die doen nu vaak ander werk, maar kunnen vanaf nu hun eigen ding weer doen en dat is voor hen en voor ons beter. We hebben alle zeilen bijgezet en zijn er nu helemaal klaar voor. De nieuwe menukaart ligt klaar. We hebben nieuwe parasols, nieuwe tafels, nieuwe stoelen. De mensen kunnen hier prima zitten. Laat maar komen!”