Zakelijk

KAMPUS gebouw vol talent

Jan Slooijer: ‘Retail Lab wordt broeinest van nieuwe ideeën’

Jamar Pluimers, innovator matsi.nl en Jan Slooijer, teammanager MBO College voor Commercie & Ondernemen.

Op de hoek van de Reggesingel en de Morsweg verrijst Kampus ‘gebouw vol talent’. Een vakopleidingscentrum waar ROC van Twente, Remo West-Twente, Bouwmensen en Zorggilde vanaf het schooljaar 2022-2023 riant vakonderwijs kunnen aanbieden. Kampus wordt een inspirerend, innoverend en verbindend opleidingscentrum. Aan het woord over Kampus: Jan Slooijer, teammanager en docent van het MBO College voor Commercie & Ondernemen van het ROC van Twente.

Een virtuele aankleedspiegel, waarbij de klant zich niet meer hoeft om te kleden in het pashokje om te zien hoe dat setje of dat sporttenue haar of hem staat.  De 3D-bril om meer simultaties te zien. Het zelfscannende winkelkarretje dat automatisch scant wat er in gelegd wordt en waarbij bij het verlaten van de supermarkt automatisch het boodschappenbedrag van de bankrekening geschreven wordt. Futuristische experimenten en mogelijkheden die straks te ontdekken zijn in het Retail Lab op Kampus!

Retail Lab, innovatief voor lokale ondernemers
Met de komst van het Retail Lab in de nog te bouwen Kampus maakt de handelsopleiding van het MBO College voor Commercie & Ondernemen van het ROC van Twente een ongekende innovatieve sprong de toekomst in. Niet alleen kunnen lokale ondernemers hier straks de nieuwste uitvindingen uit hun branche te zien, zij worden uitgenodigd ook de samenwerking aan te gaan met de studenten. “Onze studenten houden retail-innovaties bij, struinen daarvoor de markt af, en ze kunnen zelf ook dingen uitdenken. Ondernemers kunnen hier komen met hun vragen om oplossingen voor bepaalde problemen, de ideeën van de ondernemer verder uit te werken of te laten onderzoeken of er binnen hun klantenkring vraag is naar dat nieuwe product dat net op de markt is”, geeft Slooijer aan.

“We kunnen de lokale ondernemers op vele manieren ondersteunen en tegelijkertijd talent creëren bij onze studenten. Het Retail Lab wordt een broeinest van nieuwe ideeën.” De nieuwste technieken en producten worden ingezet in pop-up stores; deze tijdelijke winkels komen in leegstaande panden in Rijssen, die op dat moment beheerd worden door studenten.

Team Handel, eigentijds onderwijs
Al vijf jaar worden de opleiding van Commercie & Ondernemen, Team Handel, gegeven in het gebouw aan de Reggesingel 52. Het gaat om de opleidingen Verkoper mbo 2, Eerste Verkoper mbo 3 en Manager Retail mbo 4. Die opleidingen krijgen met de komst van het Retail Lab een boost. “Binnen het MBO bestaat het Retail Lab nog niet, het is compleet nieuw binnen deze opleiding”, aldus Slooijer. “We zoeken nieuw en eigentijds onderwijs binnen de retail, iets waar we leerlingen meer kunnen bieden dan alleen de gangbare leerstof. Met dit Retail Lab trigger je toekomstige leerlingen.”

Community center matsi.nl
Het Retail Lab is onlosmakelijk verbonden met matsi.nl, het community center in De Hoge Wal, in het centrum van Rijssen. Vanuit hier doen studenten praktische ervaring op bij ondernemers en krijgen zo inzicht in de dagelijkse werkzaamheden, van logistiek tot administratie. “Elke vorm van samenwerking, handel gebonden, komt samen in dit gebouw. Matsi.nl is ook een opleidingsroute, waarbij leerlingen na een jaar in kunnen stromen op mbo niveau 3 en 4”, vertelt Jamar Pluimers, innovator en animator van matsi.nl

De studenten van niveau 3 en 4 op Kampus kunnen straks kiezen uit verschillende mogelijkheden. “Ze kunnen medewerker worden van het Retail Lab, medewerker e-Commerce of zich bemoeien met de pop-up stores. Ze kunnen aan de slag voor lokale ondernemers of in hun eigen pop-up winkel.”
Vanuit deze mbo-opleiding kan ook doorgestroomd worden naar hbo. “We leiden nu een kleine zestig leerlingen op. Ik hoop dat we straks doorgroeien naar zo’n honderd studenten.”

Retail wordt beleving
Retail wordt een beleving, daarvan is Slooijer overtuigd. “Vol met verfrissende ideeën. We willen graag studenten uit Rijssen in de retail, die voor zichzelf willen beginnen. We willen die ondernemersvitaliteit binnen Rijssen behouden.”