Zakelijk

Door Jenny ter Maat

Kringloopwinkel Dorcas Rijssen houdt jubileumkortingsacties en Ladies Night

RIJSSEN - Bij de Dorcas Winkel in Rijssen is de stemming feestelijk. Niet alleen omdat er sinds april weer gewinkeld kan worden, ook omdat dit jaar het veertigjarig bestaan van de landelijke stichting gevierd wordt. 

Dat jubileum was vorig jaar al, maar in verband met de coronacrisis is er dat jaar geen aandacht aan besteed. Het veertigjarig bestaan wordt nu, dit jaar, feestelijk gevierd met kortingsacties in juni en september en een Ladies Night. De actieperiodes zijn van dinsdag 8 tot en met zaterdag 19 juni en van 7 tot en met 18 september.

Voor Dorcas was 2020 geen topjaar. Winkels moesten hun deuren sluiten en ook Dorcas Rijssen was maandenlang gesloten. “Gelukkig kwamen er wel steeds nog donaties binnen. En de verkoop ging door via Facebook en Marktplaats”, vertelt voorzitter Mineke Wolterink, die samen met penningmeester Ria Geerling, secretaris Janneke Baan en de bestuursleden Ab Nieuwenhuis, Jannes Nijsink en Gerda Timmerman het bestuur vormt. “Een fijn team. We zijn nog wel op zoek naar een geschikte kandidaat om het voorzitterschap van mij over te nemen”, benadrukt Wolterink.

Sinds april is de winkel aan de Spoelerstraat 48 weer open, op dinsdag, donderdag en zaterdag van 09.30 tot 15.00 uur. Dan kunnen ook goederen ingebracht worden. 

Zelfredzaamheid staat voorop
De Dorcas Winkel is een van de 41 kringloopwinkels in Nederland. De opbrengst van deze kringloopwinkels wordt, evenals donaties en legaten, gebruikt voor projecten in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa.

Het begeleiden van mensen en gemeenschappen naar zelfredzaamheid staat daarbij voorop. Dorcas biedt eveneens noodhulp bij rampen en oorlogssituaties. De stichting bouwt in meerdere landen aan sociale vangnetten voor ouderen, mensen met een beperking en minderheden.

Wolterink: “Het is een prachtige organisatie. Bij een ramp of crisis wordt direct hulp geboden. Dorcas werkt waar mogelijk samen met andere organisaties. Middels ‘landendirecteuren’ zijn er directe aanspreekpunten voor de projecten in die landen.”
Dorcas Rijssen heeft ook eigen projecten. Vanuit Rijssen worden acht senioren gesponsord, uit Oost-Europa en Egypte, en een kind uit Moldavië.
Ook particulieren kunnen bijdragen door een of meer kinderen en/of senioren te sponsoren.    

Zo’n 85 vrijwilligers zetten zich in voor Dorcas Rijssen. Op allerlei gebied: sorteren, schoonmaken, prijzen, inpakken op de verschillende afdelingen, etaleren en kassawerk. Dat gebeurt voorlopig nog op woensdag. “Voor de coronacrisis hadden we de winkel ook op woensdag open en pakten de vrijwilligers dan tijdens de openingstijden in. Maar in coronatijd is dat lastig, omdat je ook afstand moet houden. Daarom is de winkel nu op woensdag gesloten en die dag wordt er schoongemaakt en ingepakt.”
Er is veel in te pakken, want toen de winkel in april openging, werden er massaal goederen ingebracht. De vinden nu een plek op alle afdelingen van de ruim opgezette winkel. En te koop is er van alles: van serviezen tot meubels, babyspullen, kleding, elektra, boeken, spellen en veel meer.

Fijn team vrijwilligers
Wolterink: “We hebben een fijn team van vrijwilligers, alle voorkomende werkzaamheden worden aanpakt. De onderlinge sfeer is gewoon erg goed. Het is nog steeds gezellig, maar wel op anderhalve meter.”

De stichting heeft een CBF-keurmerk en een ANBI-status. Op de Facebookpagina van Dorcas Rijssen worden alle acties vermeld.