Zakelijk

Door Jenny ter Maat

Luxx Food and Bar: ‘Iedereen moet zich hier op z’n gemak kunnen voelen’

RIJSSEN – Rijssen en regio zijn een nieuw restaurant rijker: Luxx Food and Bar. Een restaurant waar iedereen welkom is, zowel gezinnen met kinderen, als vriendengroepen en senioren. Voor een diner, een borrel met plankje, of alleen een drankje. “Luxx is laagdrempelig. Iedereen moet zich hier op z’n gemak kunnen voelen”, benadrukt Stefan Tijhuis.

Het restaurant is gevestigd in het pand van Lucky, de ingang is aan de Galvanistraat. Aan de buitenkant van het restaurant is een grote verwarmde veranda gemaakt met gezellige zitjes.
Voor het interieur binnen is alles uit de kast gehaald. Robuust houten tafels en stevige plafondbalken contrasteren met het groen, goudgeel en roze pluche van de zithoeken. Veel groen, opvallende details en een her en der opduikende struisvogel, die gekozen werd voor het logo van Luxx. “Een eigenzinnige vogel, net zo eigenzinnig als het starten van een restaurant in coronatijd”, lacht Henriette Tijhuis.
De ideeën voor de inrichting kwamen van Henriette en dochter Michelle, daarin verder geadviseerd door Kaja uit Rijssen. Het resultaat mag er zijn. Een restaurant met veel sfeer, leuke hoekjes, hoogzit en laagzit, en zoveel mogelijk privacy voor de gasten, onder ander door de halve stalen cirkels. “Het geluid is zo afgesteld dat je elkaar goed kunt verstaan, zonder dat je hoort wat je buren zeggen.”

Het restaurant is er gekomen, ondanks -of juist dankzij- de coronapandemie.
Vanaf maart 2020 zat Lucky bijna anderhalf jaar dicht. “De eerste twee weekenden zaten we thuis, dat was een hele gewaarwording”, zegt Henriette. Er moest iets gebeuren, dat was duidelijk.
In april vorig jaar werd gestart met een popup restaurant. “Dat hadden we jaren geleden ook al eens gedaan. En dat sloeg goed aan in coronatijd.” Er kon eten afgehaald worden en in de zomer kwam er een beach restaurant. Toen kwam de totale lockdown. Stefan: “We zijn toen gestart met de drive-trough. En met thema’s: Halloween, Sinterklaas, Winterwonderland. Met als klapper op de vuurpijl het thema Hollywood, met milkshakes en donuts.” Met name dat laatste thema deed een verkeersinfarct rond de Morsweg ontstaan.

In die periode zocht Lucky een ervaren chef-kok. Jurgen Wijma begon september vorig jaar. “Zaterdags had ik het sollicitatiegesprek, zondags stond ik hier al te werken.” Drive thru met thema’s, quizzen en bingo’s, waarbij ook hapjes of maaltijden bezorgd worden: net even anders dan een doorsnee restaurant. Jurgen, lachend: “Ik moest even wennen aan de rollercoaster die Lucky heet. Maar ik geniet ervan.”

Keuze voor volwaardig restaurant
De reacties van bezoekers en klanten op onder andere het popup/beach restaurant en de afhaalmaaltijden maakten dat de familie Tijhuis begon na te denken over een volwaardig restaurant. “Als we dat wilden, zouden we dat nu moeten doen”, geeft Stefan aan. De zoon des huizes werkte van jongsaf al mee in het bedrijf, studeerde in Amsterdam, volgde de hogere hotelschool in Groningen en is nu medeverantwoordelijk voor het restaurant.
En zo ontstond Luxx Food and Bar. Naast de inrichting van het restaurant zelf werd ook de keuken aangepakt en verbouwd. “Ik begon in de keuken zonder fornuis, wel met twee mooie steamers en een mobiele inductiekookplaat. Nu, een jaar later, staat er een keuken van een totaal ander niveau. De cafetariafunctie is behouden, maar er kwam een restaurantfunctie bij. We zetten hier geen stapjes, maar sprongen”, concludeert de chef-kok. De inrichting van de keuken gebeurde samen met 4Horeca Techniek uit Holten.

“Het restaurant maakt ons bedrijf multifunctioneel. Bruidsparen en bedrijven kunnen hier een diner houden en een feest”, geeft Stefan aan. “Concertgangers kunnen hier iets drinken, al dan niet met een borrelplankje erbij. Maar ook zonder feest of concert is men welkom.”
Eind november is buiten het restaurant de wintertuin klaar, met vuurschalen, glühwein en sfeervolle verlichting.

Luxx Food and Bar kent een uitgebreide coctail- wijn- en menukaart. De complete kaart staat op de https://luxxfoodbar.nl
Het restaurant is open van donderdag tot en met zondag vanaf 16.00 uur.