Zakelijk

Door Jenny ter Maat

Tien vragen aan Guido Meinders: ‘Mensen een leuke avond bezorgen, dat is het mooiste’

RIJSSEN – De horeca gaat steeds meer open. Binnen mogen nu ook weer gasten ontvangen worden. Guido Meinders, samen met zijn broer Michiel eigenaar van restaurant ’t Brodshoes, heeft er zin in. Veel zin. Het woord ‘box’ kan hij even niet meer horen: Koningsdagbox, Moederdagbox. Het gewone horecaleven, dat is het mooiste. Alhoewel deze horecagastheer in het coronajaar ook wel van slopen hield…

De horeca mag weer, ook binnen?
“We zijn er helemaal klaar voor. We hebben hier al een hele tijd naar uitgekeken. We kennen de regels. Onze gasten zaten altijd al op redelijke afstand van elkaar, we hoefden er maar één tafeltje uit te halen. Het is wel spannend voor ons, want we hebben ons vaste team gesplitst, deels Brodshoes, deels Mölke, en zijn op beide locaties ook met een aantal nieuwe medewerkers aan de slag gegaan.”

Vorig jaar hadden jullie net een verbouwing rond?
“In maart vorig jaar konden de eerste gasten ontvangen worden in een compleet vernieuwde grote zaal en tuinkamer. Toen brak corona uit. Eerst denk je nog ‘wat is dit allemaal’, de schrik zat er toen nog best in. Ik weet nog dat we hier zaten, dat ik zei dat we misschien volgende week zelf maar moesten sluiten, omdat het niet meer veilig was voor onze medewerkers. Maar zondags was de persconferentie en gingen we voorlopig niet meer open.” 

Hoe hielden jullie de zaak draaiend?
“De eerste drie weken denk je, dat is wel te doen. We hadden een drukke periode achter de rug met de kerstdagen, de nieuwjaarsborrels en de verbouwing. Het leek niet zo erg om even op adem komen. Maar vervolgens werd de sluiting elke keer verlengd. En dan moet je creatief zijn om toch omzet te draaien en je medewerkers zoveel mogelijk aan het werk houden.”

Wat gingen jullie doen?
“Afhaalmaaltijden, fietstochten met lunchpakket met Hemelvaart en Pinksteren, Koningsdagbox, Moederdagbox, Vaderdagpakket met spareribs, Kookbrodsthoes, een pakket met instructievideo om thuis gerechten af te maken, met de jaarwisseling Culinair 21, 21 kleine gerechtjes met vraag en uitleg, voor een avondvullend programma. Dat soort activiteiten hadden we.”

En een pop-up restaurant aan de Regge?
“Rutger van de Maat kwam met het idee een pop-up glamping te starten, op een aangrenzend weiland bij ‘t Mölke. Of wij dan een pop-up restaurant konden verzorgen. We hebben er wel even over nagedacht, je moet iets opstarten in een wei, maar we vonden het zo’n leuk idee dat we het toch gedaan hebben. We hebben alles zelf gedaan, sleuven gegraven voor afvoer, water en elektrisch, de keuken gebouwd in twee bouwunits, want die moet hygiënisch, veilig en professioneel zijn, een wasstraat en afzuiging geïnstalleerd et cetera. In de week voor Hemelvaart zijn we rustig opgestart, ook om te kijken waar we verbeterpunten tegenkwamen. Het liep direct goed, het is ook een prachtige plek aan de Regge.” 

Wie kan er terecht?
“Het pop-up restaurant is voor iedereen, voor de campinggasten en ook voor gasten van buitenaf, voor de langskomende fietsers en wandelaars. Het restaurant is open van donderdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur tot circa 22.00 uur, voor lunch, diner en borrel. Reserveren hoeft niet, wel melden aan de bar. Slow Living aan de Regge is er tot en met september.”

Van gastheer naar sloper?
“Mijn broer Michiel werkt in de keuken. Ik ben vooral gastheer en had niet alle dagen iets te doen. Een vriend van mij heeft een sloopbedrijf en als hij meer handjes nodig had, ging ik af en toe mee. Je komt helemaal op andere gedachten. En ik kon mijn energie kwijt; de sportschool zat dicht, maar ik deed toch mijn fitness.” 

Nog plannen voor dit jaar?
“Haringparty, bruidsbeurs, Men’s night: volgend jaar weer. Wel Hap & Stap met de stadsgidsen, daar zijn zes avonden voor gepland, op de woensdag en donderdag van 23 juni tot en met 8 juli.”

Vernieuwend en authentiek?
“We hopen dit jaar gewoon door te kunnen gaan, als het kan met een horeca in normale setting. Mijn broer en ik zijn de derde generatie binnen dit bedrijf, we vernieuwen het bedrijf, hebben eigen actuele activiteiten, maar de kroketten, de mayonaise en de huzarensalade worden nog steeds gemaakt naar het recept van opa Meinders.”

Je moet nog zo’n dertig jaar aan de bak. Blijft het de horeca, of toch iets anders?
“Het blijft de horeca. Dat is wat ik leuk vind. Het contact met mensen, de gezelligheid, een praatje maken, een drankje na de tijd. Mensen een leuke avond bezorgen, dat is het mooiste.”

Uw reactie