De crossbaan aan de Holterstraatweg op het terrein van het vroegere woonwagenkamp.
De crossbaan aan de Holterstraatweg op het terrein van het vroegere woonwagenkamp. Foto: Jan Joost

De crossbaan aan de Holterstraatweg is op de lange baan terechtgekomen

Natuur en milieu

RIJSSEN – De crossbaan op de hoek Holterstraatweg-Bovenleiding lijkt op de lange baan terechtgekomen te zijn. Begin dit jaar werd de crossbaan uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Omdat er geen onderhoud meer werd gepleegd, was de baan niet meer veilig en werd het terrein geëgaliseerd en aan de natuur teruggegeven.

Dat leidde in de gemeenteraad tot intensieve discussies. De raadsleden vreesden dat motorcrossliefhebbers nu gebruik zouden maken van de zandwegen in het buitengebied of akkers. Zandwegen mogen niet zo maar gebruikt worden voor crossactiviteiten, maar als de motorliefhebbers nergens anders terecht kunnen, is tegenhouden sneller gezegd dan gedaan. Ook crossen op landbouwgronden mag alleen als de eigenaar daar persoonlijk toestemming voor geeft. 

Oorverdovend

In de gemeenteraad werd dan ook voorgesteld om de baan vooralsnog aan te houden en particulieren in te schakelen bij het onderhoud van de baan. In de regionale pers kwamen daarop mensen aan het woord die zich opwierpen om de baan op vrijwillige basis te onderhouden. Sindsdien heerst er een oorverdovende stilte rond het crossterrein. 

Goed plan

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de crossbaan een soort “echo die rondzingt” wordt. Volgens hem is er geen crossbaan meer, maar als mensen een goed onderbouwd plan hebben, kunnen ze daarover in gesprek met de gemeente. De woordvoerder laat weten dat hem van zo’n plan niets bekend is. Dat zal dan ook de oorzaak zijn dat de voormalige crossbaan er al die zo vredig bij ligt. 

Vooral VVD-fractieleider Bart-Jan van den Berg ging de ondergang van de crossbaan aan het hart en hij stelde dit aan de orde in de gemeenteraad. Hierna meldden zich destijds wel enkele crossliefhebbers bij de wethouder, maar hier is blijkbaar geen verder vervolg aan gegeven.