Afbeelding

Actieve IVN Jeugdgroep Natuurtalenten: ‘Kinderen zo snel mogelijk betrekken bij de natuur’

Natuur en milieu

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – De groep Natuurtalenten van het IVN Rijssen-Enter draait deze maand een half jaar. Zo’n 20 kinderen komen eens in de maand bij elkaar om onder begeleiding de natuur te verkennen. Zowel deelnemers als begeleiders zijn enthousiast.

Het begon met de vraag van de dochter van Jos Nijveld, nu respectievelijk deelnemer en begeleider. Ze zou wel bij een natuurclub willen. Nijveld informeerde bij het IVN Rijssen-Enter of er ook een jeugdgroep was. Nee, die was er niet. Maar bij het IVN werd het idee meteen opgepakt. Vrijwilligers stelden zich beschikbaar voor deze jeugdgroep-in-oprichting en een paar maand later, op de eerste zaterdag van september, ging de groep van start.

“Het was op de laatste zaterdag van de schoolvakantie. Best spannend, we vroegen ons af of er wel kinderen zouden komen”, vertellen Jorina Beunk, Marcel Boerrigter, Jennie Dommerholt, Judith Geitenbeek, en Jos Nijveld. Samen met Jetty Dorresteijn en Joop Kamperman zorgen zij voor de begeleiding. De leiding kon opgelucht ademhalen: er meldden zich 13 kinderen bij de Hobbieboerderieje.

Inmiddels is het een half jaar later en is het enthousiasme alleen maar groter geworden. Ook het aantal deelnemers breidde zich uit. Elke eerste zaterdag van de maand, behalve in juli en augustus, is er een bijeenkomst van 09.00 tot 12.00 uur bij de Hobbyboerderieje, hoek Alberstdijk/Oosterhofweg.

De natuur in
De activiteiten zijn grotendeels buiten, in de natuur, en passen bij het seizoen, en bij het niveau van de kinderen. “We verzorgen een stukje educatie, uitleg over het onderwerp. De ene keer iets uitgebreider dan de andere keer. In principe gaan we altijd naar buiten.” Er is een pauze, met drinken (‘warme chocolademelk als het koud is’) en een versnapering.
De deelnemers rooien en planten, tellen jaarringen, zoeken paddenstoelen, leren hoe ze de hoogte van bomen kunnen meten, maken een kampvuur, speuren naar sporen, kijken natuurfilmpjes, knutselen en meer. “In de herfst hadden we een item over paddenstoelen. Die gingen we zoeken in het bos. Er werden paddenstoelen gebakken en er was paddenstoelensoep. Wie mocht proeven. De kinderen kregen een kweeksetje oesterzwammen mee naar huis, om hun eigen paddenstoelen te kweken.”
Tijdens een andere bijeenkomst kregen de deelnemers een nestkastje mee. “Zelf in elkaar gezet. De nestkastengroep van het IVN had de kastjes zo gemaakt, dat de kinderen de kastjes redelijk snel in elkaar konden klussen.” Ook de gemeente denkt mee. “Als we van tevoren aangeven wat we willen, kan de gemeente daarop inspelen en zijn er mensen beschikbaar om ons te helpen. Bijvoorbeeld met rooien of planten van een stukje bos.” De onderwerpen worden terdege voorbereid, of, zoals de begeleiders zeggen: “We leren zelf ook.”

Verrassende activiteiten
Elke maand is er weer een verrassende activiteit. “De kinderen weten alleen dat ze oude kleren aan moeten. Als er iets extra’s nodig is, communiceren we dat met de ouders via de app.”
De Jeugdgroep Natuurtalenten is er voor kinderen vanaf 7 tot 12 jaar. De ouders zijn lid of donateur van het IVN Rijssen-Enter. “Een kind mag altijd twee keer meedoen om te kijken of deze activiteiten bij het kind passen. Als het kind besluit om mee te doen, dienen de ouders lid of donateur te worden. Als er uit het gezin één kind of meer kinderen deelnemen, maakt niet uit. Het gezin is lid.” Lid worden kost momenteel 25 euro per jaar.

“We willen kinderen zo snel mogelijk betrekken bij de natuur. Hopelijk worden ze bij de Natuurtalenten zo enthousiast dat ze zich blijven inzetten voor de natuur, bijvoorbeeld door zich later aan te sluiten bij een van de natuurwerkgroepen van het IVN. Dat zou mooi zijn.”

Meer over de Natuurtalenten op: www.ivn.nl/afdeling/rijssen-enter/jeugdgroep
Mailen kan ook: ivn.rijssenenter@gmail.com

Gereedschap en begeleiders welkom

Jeugdgroep Natuurtalenten is op zoek naar gereedschap. Materialen men niet meer gebruikt of dubbel heeft. Zoals een handboormachine, snoeischaren, spades, grondboor, een zaag. Gereedschap dat in het veld en in de tuin gebruikt wordt.
Mensen die materiaal beschikbaar willen stellen kunnen dat melden via de mail: ivn.rijssenenter@gmail.com; er kan overlegd worden wanneer het geleverd kan worden.
Gereedschap kan ook gebracht worden op elke eerste zaterdag van de maand, tussen 08.30 en 09.00 bij de Hobbyboerderieje in Rijssen.

Begeleiders
Ook nieuwe begeleiders van de jeugdgroep zijn welkom. Voor informatie en aanmelding mailen naar ivn.rijssenenter@gmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding