Afbeelding

Vrijwilligers van IVN Rijssen-Enter en Greun Hoolt’n zorgen voor veilige oversteek padden

Natuur en milieu

RIJSSEN/HOLTEN – Vrijwilligers van het IVN Rijssen-Enter gingen zaterdagmorgen 10 februari op pad met als doel een veilige oversteek te maken voor de padden, die de oversteek op de Broekweg in Holten willen maken.

Hier trekken veel padden en salamanders de weg over om aan de overkant in de sloot te paren en hun eitjes af te zetten. Omdat er veel padden werden doodgereden plaatst het IVN elk jaar over een lengte van zo’n 300 meter een wand langs de weg.

Die wand wordt elk jaar medio februari geplaatst, maar is dit jaar een week vervroegd. “Omdat het erg zacht en redelijk vochtig weer was, bestond de kans dat de padden en salamanders eerder begonnen met de trek”, legt Wim Baan van INN Rijssen-Enter uit.

Toen de vrijwilligers zaterdagmorgen arriveerden, was er al een gleuf al gegraven en waren er al paaltjes met draad geplaatst. “Deze klus wordt al ruim 20 jaar door vrijwilligers van Greun Hoolt’n gedaan, onder leiding van Gait Rensen, een vrijwilliger van het eerste uur. Hij is, samen met Jetty Dorresteijn, de stuwende kracht achter het project Paddenwand.”
De vrijwilligers begonnen met het plaatsen van de wand. “Deze wordt met nietjes aan de staaldraad vastgeniet en daarna wordt het onderste stuk van de wand ingegraven. Een mooie klus, vooral als je met een groot aantal vrijwilligers dit doet.”

Emmers ingraven
Na het plaatsen van de wand worden, om de zoveel meter, de emmers ingegraven, zo diep dat de emmerrand op gelijke hoogte is als het maaiveld. De padden en salamanders die zo uit het bos komen, en willen oversteken, lopen langs de wand en vallen dan in de emmer. “Voor muizen en torren die per ongeluk in een emmer terecht komen, wordt er een stok geplaatst, zodat ze via deze stok uit de emmer kunnen kruipen.”
Elke dag om 09.00 uur en 21.00 uur worden de emmers gecontroleerd door vrijwilligers en de aanwezige padden en salamanders geteld en daarna, aan de overkant van de Broekweg, in de sloot geplaatst.

Baan: “Dat het plaatsing geen dag te vroeg kwam, blijkt wel dat de eerste avond al 13 padden en 1 salamander werden overgezet. De volgende ochtend zelfs 14 padden en 71 salamanders!”

De telresultaten worden nauwkeurig genoteerd en doorgegeven naar de landelijke site van paddenwerkgroepen: Padden.nu
Resultaten van iedere avond en volgende ochtend kan men terugzien onder: Paddenoverzetgroep Holten.
Meer informatie is te vinden op de site op de site van IVN Rijssen-Enter onder de werkgroep padden.

Door Jenny ter Maat

Afbeelding
Afbeelding