Energiecoaches Yvonne van de Riet en Herman Grooten, en wethouder Ben Beens (midden).
Energiecoaches Yvonne van de Riet en Herman Grooten, en wethouder Ben Beens (midden). Fotograaf: Jenny ter Maat

Energiecoaches informeren inwoners over gratis energiebesparende maatregelen die gemeente aanbiedt

Natuur en milieu

RIJSSEN – De gemeente Rijssen-Holten biedt gratis één energiebesparende maatregel aan aan inwoners met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau. Wie daarover meer wil weten kan terecht bij de energiecoaches van Energieloket GroenDoen aan de Elsenerstraat 12.

Inwoners met een laag inkomen hebben geen geld om hun huis te verduurzamen, terwijl zij juist een lagere energierekening zo goed kunnen gebruiken. De gemeente Rijssen-Holten wil daarom per huishouden één energiebesparende maatregel voor haar rekening nemen. “In eerste instantie gaat het om isolatie. Spouwmuurisolatie, isolatie van vloer, dak of glas”, vertelt Simone Huntink, coördinator van het Energieloket GroenDoen.
“Het kan zijn dat in een bepaald geval die maatregelen niet mogelijk zijn; in dat geval kunnen we naar andere maatregelen toe. Maar we geen bijvoorbeeld geen warmtepomp plaatsen als de woning niet al goed geïsoleerd is”, verduidelijkt ze.

Mensen die meer willen weten over de gratis energiebesparende maatregel, kunnen zich melden bij het Energieloket GroenDoen. Men kan bellen en een afspraak maken, of langskomen als het loket open is.
Welke inwoners/huishoudens in aanmerking komen staat te lezen op
www.rijssen-holten.nl/direct-regelen/belastingen-en-subsidies/leningen-en-toeslagen/gratis-energiebesparende-maatregel

Inwoners kunnen de maatregel aanvragen via DigiD. Mensen die moeite hebben met het aanvragen via DigiD kunnen daarvoor terecht in de bibliotheek, Kerkstraat 4, bij het Informatiepunt Digitale Overheid, elke week op maandag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur. Vrijwilligers kunnen helpen met het aanmelden voor die regeling.

Deskundig en onafhankelijk
De aanvraag komt vervolgens binnen bij het Energieloket GroenDoen. “Dan wordt de energiecoach ingeschakeld”, vertelt Huntink. De energiecoach geeft deskundig, vrijblijvend en onafhankelijk advies over energiebesparende maatregelen, en in dit geval neemt de energiecoach contact op met de aanvrager, voor het maken van een afspraak om thuis te komen kijken. “De coach kijkt wat voor dat huis en die situatie de beste maatregel is om energie te besparen.”
De gekozen maatregel wordt doorgegeven aan de gemeente en de gemeente schakelt een bedrijf in. Het bedrijf voert de maatregel uit en stuurt de rekening naar de gemeente, die de rekening betaalt.

De gemeente komt alleen in beeld bij het inschakelen van een bedrijf en bij het betalen van de rekening. Huntink: “De energiecoach die voor het eerste gesprek wordt ingeschakeld, is gedurende het hele traject het aanspreekpunt. Voor als er vragen zijn, of toch een keertje langskomen om mee te kijken.”

Energieloket GroenDoen aan de Elsenerstraat is gevestigd in een ruimte buiten het gemeentehuis. “Dat is bewust gedaan om de toegang zo laagdrempelig mogelijk te houden”, zegt wethouder Ben Been, met in zijn portefeuille Duurzaamheid. “De energiecoaches zijn geen ambtenaren, maar vrijwilligers, die gratis een deskundig, onafhankelijk en vrijblijvend duurzaam advies kunnen geven.”
“We hebben best veel maatregelen beschikbaar. Voor mensen die het moeilijk kunnen betalen hebben we allerlei energieregelingen. Daar wordt gebruik van gemaakt, maar niet wat wij ervan verwacht hadden”, benadrukt Beens. “Naast de gratis maatregelen is er bijvoorbeeld de regeling dat inwoners met een inkomen lager dan 120 procent bijstandsniveau van de gemeente geld voor energiemaatregelen kunnen lenen met 0 procent rente. Er ligt heel veel op de plank, alleen moeten mensen daarvoor wel komen. Anders blijft het op de plank blijft liggen, bijvoorbeeld ook het geld dat Den Haag hiervoor beschikbaar heeft gesteld.”

Langskomen of bellen
Huntink: “Laat mensen zich zo snel mogelijk aanmelden, zodat ze zo snel mogelijk geholpen kunnen worden. Dat is comfortabel voor thuis, maar ook voor de energierekening. Dat geldt voor inwoners die in aanmerking komen voor één gratis maatregel, en daarnaast voor iedereen die een vraag heeft over verduurzamen van de woning. Gewoon langskomen bij het Energieloket, of bellen.”

Energieloket GroenDoen, Elsenerstraat 12 in Rijssen is open op maandag van 10.00 tot 17.00 uur; op donderdag van 13.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
In Holten is het loket gevestigd in het Kulturhus, Smidsbelt 6, en open op vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur.
E-mail: energieloket@groendoenwij.nl Telefoon: 0548 78 57 09
www.rijssen-holten.nl/groendoen

Door Jenny ter Maat