Afbeelding
Jenny ter Maat

Subsidies voor regenton, bomen, groen dak, groene gevel: voor particulieren en bedrijven

Natuur en milieu

RIJSSEN – Wie plannen heeft om tuin of oprit te vergroenen, een groen dak of groene gevel wil, het regenwater af wil koppelen of een regenton aan wil schaffen, doet er goed aan eens op de site van de gemeente te kijken. Inwoners en bedrijven kunnen vanaf 4 maart subsidie aanvragen voor meerdere groene activiteiten.

De subsidies zijn een uitvloeisel van de Groenstructuurvisie, die de gemeente Rijssen-Holten vastgesteld heeft. “Er zit dit kalenderjaar 210.000 euro in om uitgegeven te worden aan inwoners en bedrijven voor de diverse maatregelen. En op = op”, zegt wethouder René de Koff. Voor elke maatregel moeten aankoopnota’s overlegd worden.

Inwoners, bedrijven, scholen en clubs kunnen op veel manieren aan de slag. “Sowieso voor een groen dak. Er staan best veel bijgebouwen bij woningen, zoals schuren en garages. Als je minimaal 6 vierkante meter groen dak aanlegt kun je daar subsidie voor aanvragen”, aldus de wethouder. Zelf een paar mosplantjes op het dak leggen geldt niet: “Zo’n groen dak moet opgebouwd worden met onder andere een drainagelaag. Daar moet een erkend bedrijf voor ingeschakeld worden.”
Voor particulieren is de maximale bijdrage 2.500 euro per project; voor bedrijven en maatschappelijke instellingen maximaal 25.000 euro.

Groene gevel met klimplanten
Wat te denken van een groene gevel. “De gevel wordt aangekleed met beplanting vanaf de grond. Dat kan met klimplanten. Dat kan bij een woning, maar je ziet ook bij grote kantoorpanden, waar de gevel vergroend wordt met behulp van staaldraden of houtwerk, waar de beplanting tussendoor groeit.” Hiervoor zijn geen minimale vierkante meters vereist; het gaat hier om de planten die je voor een groene gevel aanschaft. De gemeente vergoedt 50 procent van de gemaakte kosten met een maximum van 5.000 euro.

Per huishouden is er een bijdrage voor maximaal 2 regentonnen. Voor een ton van 100-200 liter 35 euro; en vanaf 200 liter 60 euro. De Koff: “Als zo’n ton in de aanbieding is, koop em. Je krijgt er een leuk bedrag voor terug van onze kant. Met zo’n regenton vang je het regenwater op je eigen terrein op en gebruik je ook niet meer het dure drinkwater voor het besproeien van je planten. Een winwin situatie dus.” 

Maximaal 3 bomen
“We willen ook nog meer groen in de tuinen van inwoners. Een mooie boom, daar zit ook subsidie op. Maximaal 3 bomen, dat wel, en daar krijg je per aangeplante boom 50 euro voor vergoedt”, aldus De Koff. “Een plataan bijvoorbeeld, met een mooi bladerdak waardoor er schaduw in de tuin komt.” Hij laat een voorbeeld zien van tegels in de zon op een zomerdag, die een warmte teruggeven van 41,3 graden. En die tegels, nu in de schaduw van een boom: “Dan zijn de tegels 26,2 graden. Dat scheelt 15 graden. Schaduw, minder hitte, daar is het om te doen. Hoe mooier het bladerdek, des te beter het is.”

Er zijn meer maatregelen waar de gemeente aan bij wil dragen. Zoals het afkoppelen van regenwater op de riolering, de aanschaf en installatie van totaalsystemen voor het opvangen, opslaan en hergebruiken van regenwater en het ontstenen van tuinen en opritten. “Opritten zien er nu helemaal versteend uit. Een oprit met 2 banen steen en de rest groen is iets wat we liever willen. Of gebruik stenen waar het groen door kan groeien.”
Alle gegevens over de subsidie staan vermeld op
www.rijssen-holten.nl/subsidiewaterengroen
Wie hier meer informatie over wil kan ook terecht bij Groen Doen aan de Elsenerstraat 12 in Rijssen.

Vergroeningsstap
Voorwaarde voor de subsidie is dat het pand en de tuin in de gemeente Rijssen-Holten moeten liggen en dat de aanvrager de bewoner van het pand is. “Je mag aan zoveel projecten meedoen als je wilt. Wil je een regenton, een boom, een groen dak, wil je alles doen, hartstikke fijn, dat juichen we alleen maar toe.” De Koff wijst er wel op dat een dubbele subsidie, ook een aanvraag doen bij bijvoorbeeld Staasbosbeheer of de provincie, niet toegestaan is.

De wethouder hoopt met deze subsidiemaatregelen een grote vergroeningsstap te zetten. Hij gaat ervoor. “Als ik kijk naar de mogelijkheden die er geboden worden, kun je echt wel mooie start maken. Ik zou het liefst zien dat binnen een maand het geld op is. Dat zou betekenen dat we al snel heel wat mooie projecten hebben gerealiseerd in onze gemeente. En dan zullen we ook een aanvraag moeten doen om meer geld beschikbaar te kunnen stellen.”

Door Jenny ter Maat