Afbeelding

De natuur in met de Natuurtalenten

Natuur en milieu

RIJSSEN - Zaterdagmorgen 4 mei, de zon scheen lekker en de temperatuur was aangenaam. Wederom een ideaal moment om de natuur in te gaan met de Natuurtalenten! En ondanks de meivakantie, was bijna iedereen present. “We verzamelden zoals altijd om 9.00 uur in de Hobbyboerderieje. Daar bleven we echter niet. Als snel vertrokken we richting Holten, maar niet naar Holten. Onze bestemming deze keer was Kruidenhuis de Vlo, van eigenaresse Francine van Rossem.”

“Na een korte introductie gingen we aan de wandel. Niet zomaar aan de wandel. Nee, we maakten een wildplukwandeling! Dat was voor sommige kinderen even schakelen. Dingen plukken? Paardebloempluis plukken, dat kenden en konden ze wel.. Maar ‘dingen’ plukken om zo op te eten of om later thee te maken van ‘die geplukte dingen’? Nou.. dat was toch wel ietwat vreemd. We waren het erf nog niet af of de eerste kennis werd al gedeeld! Over de brandnetel! Door velen verfoeid maar gewoon eetbaar! Francine gaf uitleg hoe je er voor kunt zorgen dat je geen last krijgt van ‘brand’ van de brandnetel. Maar ook waar je nog meer op moet letten, zoals bijvoorbeeld op de plukhoogte.”

“Een deel van de kinderen moest zogezegd eerst even wennen aan het idee dat er zo rechtstreeks uit de natuur gegeten kon worden. Wat dat betreft staat (het overgrote deel van) de mensheid ver van de natuur af. Mooi om te zien was dat een ander deel van de kinderen wel direct openstond om te proeven, te proberen. Daarmee moedigden ze onbewust de neezeggers aan om toch te proberen. Uiteindelijk heeft iedereen wel wat geproefd! Tijdens het wandelen wist Francine ons heel veel te vertellen over allerlei planten, struiken en bomen die we onderweg tegenkwamen. Het ging dan ook zeker niet alleen over planten die geschikt zijn om thee van te zetten. We leerden over de wonderbare kracht èn veelzijdigheid van de natuur. Eenmaal terug in de tuin, tijdens het drinken van de eigen geplukte thee, liet Francine een prachtig naslagwerk zien over geneeskrachtige kruiden. Gelukkig is die wijsheid er. Gelukkig zijn er mensen zoals Francine die die wijsheid uitdragen.”

En heel eerlijk? Niet alle kinderen vonden de thee een genot om van te drinken. Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Maar misschien laat het zien dat de meesten van ons zo gewend zijn geraakt aan kunstmatige smaken. Dat de meesten van ons behoorlijk ver van de natuur verwijderd zijn...

Afbeelding
Afbeelding