Ter Steege, voorzitter Kring Werkgevers: ‘Hier leiden we mensen voor de toekomst op, en die hebben we hard nodig’
Ter Steege, voorzitter Kring Werkgevers: ‘Hier leiden we mensen voor de toekomst op, en die hebben we hard nodig’ deweekvanrijssen.nl

Ter Steege, voorzitter Kring Werkgevers: ‘Hier leiden we mensen voor de toekomst op, en die hebben we hard nodig’

Algemeen

RIJSSEN – Kleurige confetti slingerde over het bouwterrein aan de Reggesingel, nadat zes leerlingen van opleidingscentrum Kampus samen op de knop hadden gedrukt, die de enorme heistelling in werking stelde. De start voor de nieuwbouw van een inspirerend, innoverend en verbindend opleidingscentrum voor vakonderwijs is een feit.

De zes leerlingen die donderdagmiddag het startsein gaven, vertegenwoordigen verschillende opleidingen die Kampus biedt vanuit Bouwmensen, REMO en ROC van Twente.
Bestuursvoorzitter van ROC van Twente John van der Vegt is blij dat de ideeën die ze samen met de partners voor zich zagen nu worden gerealiseerd: “In Twente kunnen we niet zonder talent. We zetten dan ook volop in op het binden en vasthouden van praktisch opgeleid talent voor de regio.”

“Handen uit de mouwen. Niet alleen maar praten hoe we dingen beter kunnen krijgen, maar ook doen”, verwordt wethouder Bert Tijhof. “Samen het opleidingscentrum maken voor de toekomst. Voor de studenten van nu en van de toekomst.”

Tristan Catsburg (23) uit Rijssen is één van de zes die de heistelling in werking stelde. Hij volgt de opleiding allround timmerman niveau 3. Vanaf deze week werkt hij mee aan de bouw van Kampus. “Eerst de fundering maken en vanaf daar opbouwen”, vertelt hij. “Een timmerman is nodig voor alle facetten van de bouw, voor de fundering, de maatvoering, de constructies.” Catsburg werkt eerst bij defensie, maar besloot uiteindelijk om zich om te laten scholen. “Ik heb altijd affiniteit gehad met de bouw.” Hij werkt nu bij Ter Steege en volgt twee avonden per week de opleiding. Dat hij meebouwt aan de nieuwe school waarop hij zelf de opleiding volgt, vindt hij extra mooi. “Dat het in Rijssen is, is mooi meegenomen. Maar ook werk verder weg vind ik geen probleem.”
Leander Haase uit Rijssen en Luuk Sterken uit Aadorp volgen de opleiding mechatronica, eerstejaars. “We zitten hier nog wel een paar jaar. Na komend jaar zitten we in de nieuwe school. We zijn benieuwd hoe het gaat worden. Leuk is, dat je in deze school contact kunt hebben met leerlingen van andere opleidingen.”

Voor Hans ter Steege, voorzitter van de Kring Werkgevers Rijssen, is de start van de bouw een mijlpaal, na een aantal jaren overleg met verschillende betrokkenen, waaronder een groot aantal bedrijven. “Het gaat om hoofd, hart en handen: je hebt niet alleen je hoofd en handen nodig, maar er moet ook enthousiasme, bezieling zijn”, benadrukt hij. Samen ergens voor gaan kan iets moois opleveren, zoals dit opleidingsgebouw. “Hier leiden we, onder andere met de nieuwste technieken, de mensen voor de toekomst op, en die hebben we hard nodig. We moeten in Nederland 100.000 woningen op jaarbasis bouwen, en die bouwen we nog lang niet. De werkzekerheid in de bouw is toegenomen. Er is momenteel een enorme schreeuw naar goed opgeleide mensen.”
“De aantrekkingskracht van Kampus is natuurlijk het mooie gebouw dat er straks staat, maar ook dat hier de verbinding ligt tussen de verschillende opleidingen en het bedrijfsleven, die goed op elkaar aansluit”, aldus Ter Steege.

Wethouder Tijhof is trots op ondernemend Rijssen: “Fantastisch dat we de gemaakte plannen gaan realiseren, weer een stap dichter bij de plek waar innovatie, ondernemerschap en vakmanschap bij elkaar komen. Ik ben trots op onze stad waar we onderwijs en ondernemerschap zo goed verbinden.” 

Het gebouw wordt naar verwachting aan het eind van het huidige schooljaar opgeleverd. In de zomervakantie kan Kampus dan ingericht worden. Vanaf schooljaar ‘22-‘23 wordt het hele gebouw gebruikt, inclusief het Experience Center. In september 2022 komen alle studenten van Bouwmensen, REMO, ROC van Twente en Zorggilde via één centrale ingang binnen, om van daaruit hun eigen afdeling op te zoeken.

Maar eerst: óp naar het hoogste punt!