Ester du Toit geeft workshops: 'Met keramiek is eindeloos veel mogelijk'
Ester du Toit geeft workshops: 'Met keramiek is eindeloos veel mogelijk' deweekvanrijssen.nl

Ester du Toit geeft workshops: ‘Met keramiek is eindeloos veel mogelijk’

Algemeen

RIJSSEN – De deeldeur van de Hobbyboerderieje, hoek Albertsdijk/Oosterhofweg, staat open. Op de deel wordt ambachtelijk gewerkt, worden creatieve vaardigheden geoefend, kunstwerken gemaakt. Ester du Toit start hier vanaf woensdag 28 september een maandelijkse workshops keramiek.

\n

 

Op de werktafel staat een aantal werkstukken. Mooi gevormde schalen, doosjes met laatjes, zelfs met slotjes van keramiek. Diverse kleuren en vormen, unieke (gebruiks)voorwerpen met zelfgemaakte decoraties. ‘Kleiplakkers’, zoals de Zuid-Afrikaanse ze zelf noemt.

Ester is autodidact. Aan de hete Noordkaap van Zuid-Afrika leerde ze zichzelf keramiek en bracht het grootste deel van haar tijd door met het experimenteren met klei en keramiek en het perfectioneren van haar vak. “Mijn werk is branded Earth Art (eARTh). Vanuit mijn atelier heb ik bijna tien jaar keramiekles gegeven”, vertelt ze.
Eind 2019 kwam ze naar Nederland, samen met haar man. “Onze beide zoons gingen naar Nederland om te studeren, de oudste in Amsterdam, de jongste in Groningen. We hebben ook de Nederlandse nationaliteit; mijn opa kwam uit Nederland, hij is in 1948 vanuit Nederland naar Zuid-Afrika geëmigreerd.”

Haar keramieklessen zette ze in Nederland voort. In haar atelier aan de Handelsweg werkt ze zelf en geeft er les.
Daarnaast verzorgt ze workshops bij HobbyKunstRijssen. Haar liefde voor het werken met keramiek brengt ze graag over op haar cursisten. Er wordt gewerkt in kleine groepjes. “We werken stap voor stap aan een eigen product. Je leert de basisvaardigheden, zodat je een start kunt maken met het leren kennen van de materie en daarna je repertoire verder uit kunt breiden.”
Eerst worden van klei de vormen gemaakt. Ester werkt alleen met handvormen. Ze laat zien wat er allemaal kan met onder andere rolletjes en platen klei. “Je bent creatief bezig en gaandeweg krijg je de verschillende technieken onder de knie. Werken met klei is een rustgevende vaardigheid”, zegt ze. Ook de decoraties maakt ze van klei. “Krassen, kleifiguurtjes aanbrengen, de mogelijkheden zijn eindeloos.”

Is de vorm er, dan kan het werkstuk verder bewerkt worden. “Er zijn zoveel manieren om kleur en textuur aan je werk te geven”, vertelt Ester. “Door oxyden, pigmenten, kwastglazuur en onderglazuur bijvoorbeeld. Er zijn zoveel speciale kleurstoffen die je op klei kunt gebruiken.”
Belangrijk vindt ze dat de deelnemers aan de workshop hun eigen stijl ontwikkelen. “Je hoeft geen traditioneel werk te doen. Als je genoeg experimenteert, kun je genoeg leren. The sky is the limit. Het is fascinerend en heel leuk om te doen!”

Workshops Keramiek
De eerste workshop staat gepland op 28 september. Aan de orde komen de basisbeginselen van glazuur: mengen, dichtheidstoets, toetstegels, dippen en de uitspaartechniek met praktische en decoratieve toepassingen.
In de tweede workshop, 26 oktober, gaat het over kwastglazuren, Majolica (glazuur op glazuur) en het verschil tussen mat- en glans-transparant glazuur.
Tijdens de workshop op 23 november wordt gewerkt met de glazuurdriehoek.

Inlopen bij HobbyKunstRijssen
Bevalt het creatief werken met keramiek, en willen de deelnemers vaker aan de slag zonder daarvoor een eigen atelier te bouwen of ovens aan te schaffen, dan kan dat door lid te worden van HobbyKunstRijssen. Leden kunnen tijdens de wekelijkse inlooptijden op maandagavond en dinsdagavond van 19.00 tot 21.30 uur en op donderdagmiddag van 12.30 tot 16.00 uur zelfstandig aan de slag met klei en keramiek met gebruik van de aanwezige gereedschappen.

Voor aanmelden en meer informatie: www.hobbykunstrijssen.nl
Meer over het atelier van Ester du Toit: www.kwastenklei.nl