EHBO Rijssen draait weer: jubilarissen, geslaagden, nieuwe cursussen en inzet bij evenementen
EHBO Rijssen draait weer: jubilarissen, geslaagden, nieuwe cursussen en inzet bij evenementen deweekvanrijssen.nl

EHBO Rijssen draait weer: jubilarissen, geslaagden, nieuwe cursussen en inzet bij evenementen

Algemeen

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – Het was een feestelijke bijeenkomst, de jaarvergadering van EHBO Nederland afdeling Rijssen, die onlangs gehouden werd. Met acht jubilarissen, twaalf geslaagde cursisten, een bestuurslid dat afscheid nam van het bestuur maar lid blijft, en een interessante presentatie over Veilig Thuis Twente.

\n

 

“We draaien weer”, stelt bestuurslid Martin Boerman tevreden vast. “Na de coronaperiode is alles weer opgestart: de cursussen, de herhaallessen, we konden weer een jaarvergadering houden en we zijn weer inzetbaar bij evenementen.”
Heel belangrijk vindt hij dat, naast de cursussen, ook de herhaallessen weer gegeven kunnen worden. Om hun EHBO-diploma te behouden moeten de leden eens in de twee jaar alle hulphandelingen opnieuw doorlopen hebben, en bij goed gevolg krijgen ze weer een nieuw EHBO-pasje. Deze pasjes worden elke twee jaar verstrekt. “In coronatijd was het niet mogelijk om die lessen fysiek te geven. In overleg met het Oranjekruis is er een regeling getroffen, zodat het diploma van de leden geldig bleef en ze toch de vereiste nieuwe EHBO-pas kregen.”

Eerste locoburgemeester Ben Beens maakte maandagavond, tussen zijn commissievergaderingen door, tijd vrij om jubilarissen en de geslaagden te feliciteren. Acht jubilarissen werden gehuldigd. Herbert Wermink en Marja Steenbergen-Borghuis waren maar liefst 40 jaar lid. “Marja Steenbergen zit daarvan al 35 jaar in het bestuur, en ze is nog steeds bestuurslid. Marja heeft veel voor de vereniging gedaan, ze is echt de spil binnen de vereniging”, aldus Boerman.
Daarnaast waren er zes leden die een kwart eeuw lid zijn; twee van hen, Herman Danneberg en M. van de Berg-Ariëns, waren aanwezig tijdens de jaarvergadering. De andere vier zijn Harma Ligtenberg, Nataly Luby Nijzink, Bert Elbertsen en Carmen ten Voorde-Poelman. De jubilarissen kregen een onderscheiding en een enveloppe met inhoud.

EHBO-diploma voor 14-jarige
De geslaagden van de Basiscursus stonden die avond ook op het podium, te weten tien van de twaalf. De beide niet-aanwezigen krijgen hun EHBO-diploma met de post. “Dit is de eerste basiscursus, die we na corona hielden. De examens zijn voor de zomervakantie afgelegd. Onder de geslaagden is ook ons jongste lid, een 14-jarige. Ze moest om deze cursus te volgen toestemming hebben van haar ouders; je moet een eventuele inzet mentaal en fysiek aankunnen.”

Bestuurslid Hermannus Ligtenberg nam afscheid. Hij maakte maar liefst 18 jaar deel uit van het bestuur. “Hermannus is inmiddels al 44 jaar lid en hij blijft lid”, vertelt Boerman. “Hij blijft nog hand- en spandiensten doen, waaronder de controle van en het onderhoud aan de AED’s in Rijssen. Voorzitter Johan van Brussel bedankte Ligtenberg voor zijn jarenlange inzet en overhandigde hem een bloemetje en een enveloppe met inhoud.

Inmiddels komen de aanmeldingen voor de nieuwe cursussen al weer binnen. EHBO Rijssen biedt drie cursussen aan: de basiscursus, het EHBO eenheidsdiploma van het Oranje Kruis, en de Kinder EHBO en Reanimatie/AED. Het EHBO eenheidsdiploma is inclusief Kinder EHBO en Reanimatie/AED. Zowel de cursus Kinder EHBO als Reanimatie/AED zijn afzonderlijk te volgen. “De meeste aanmelding tot nog toe zijn er voor de Kinder EHBO”, zegt Boerman. “Dit certificaat is een vereiste voor gastouders en medewerkers in de voor-, tussen- en naschoolse opvang.”

De inzet van EHBO-ers bjj evenementen neemt nu, na de coronaperiode, steeds meer toe. “De laatste maanden zijn er veel aanvragen binnen gekomen. We beschikken over 35 speciale hulpverleners die hiervoor ingezet kunnen worden.”

EHBO Rijssen telt zo’n 200 leden. Leden betalen 22,50 euro contributie per jaar, dat is inclusief de herhalingslessen en de EHBO-pasjes. “EHBO is een algemeen belang, daar willen we de contributie niet te hoog voor maken. We proberen die juist zo laag mogelijk te houden om er ook jongeren bij te krijgen.” Geoefend en vergaderd wordt er in De Oude Plus aan de Roelf Bosmastraat.

Op zoek naar sponsoren
De Rijssense EHBO is op zoek naar nieuwe sponsoren. Boerman: “Na corona moesten een paar bedrijven stoppen met de sponsoring. We hopen dat nieuwe bedrijven zich melden.”
Meer informatie: www.ehborijssen.nl

EHBO Rijssen draait weer: jubilarissen, geslaagden, nieuwe cursussen en inzet bij evenementen