Anne Dannenberg van De Groene Cheerleader en Jan Nijland, voorzitter Stichting Noabershof Riessen.
Anne Dannenberg van De Groene Cheerleader en Jan Nijland, voorzitter Stichting Noabershof Riessen. Jenny ter Maat

Interactie bijeenkomst in Kampus voor starters op de woningmarkt: welke wensen zijn er?

Algemeen

RIJSSEN – Starters op de woningmarkt in Rijssen zijn woensdagavond 30 november welkom op een bijeenkomst in Kampus aan de Reggesingel. Het wordt een interactieve bijeenkomst; jongeren wordt gevraagd hun opgeladen mobiel mee te nemen.

Door Jenny ter Maat

Stichting Noabershof Riessen en De Groene Cheerleader organiseren deze avond. De inloop is vanaf 19.00 uur; de bijeenkomst start om 19.30 uur. Aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst, via www.degroenecheerleader.nl/events

Zo’n 60 reacties kwamen al binnen na de oproep, onder andere in De Week van Rijssen, van jongeren uit Rijssen die op zoek zijn naar een betaalbare woning in de Reggestad. Reden voor De Groene Cheerleader en Noabershof Riessen te inventariseren hoe groot de animo is voor een starterswoning en wat de wensen van de jongeren zijn. “We willen graag weten wat er leeft onder de starters.”

Compact bouwen
Presentator van deze avond is Arjen te Lintelo. Tijdens de bijeenkomst wordt kort iets verteld over De Groene Cheerleader en Stichting Noabershof Riessen, en hoe deze twee elkaar vonden. Het grootste deel van de avond is ingeruimd voor het vergaren van informatie over wat starters in Rijssen willen. Willen ze kopen of huren, wat is de leeftijd, hoe lang zijn ze al op zoek naar een woning, welke woning zouden ze willen et cetera.
De informatie wordt verzameld via een tool; jongeren kunnen inloggen met hun mobiel en de vragen direct beatwoorden.
Duidelijk is al wel dat zowel koop en huur op dit moment onbereikbaar zijn voor jongeren. “Daar willen we een oplossing voor vinden”, zeggen Dannenberg en Nijland. Zelf denken ze aan compacte woningen. “Compact bouwen, voor starters maakt bouwen meer betaalbaar. Na een aantal jaren kan de starter meer woonruimte nodig hebben en komt de woning weer beschikbaar voor een nieuwe starter. Compact bouwen kan bijvoorbeeld ook in de vorm van een tiny house.”

Voor de bijeenkomst zijn ook burgemeester, wethouders en de lokale politieke partijen uitgenodigd. “We inventariseren ook om bij de gemeente te kunnen laten zien hoe groot de behoefte is. Voor de lokale politiek moet het duidelijk zijn dat hier een groot probleem ligt. Dat kunnen we niet oplossen zonder medewerking van de gemeente. De gemeente zou bij kunnen dragen aan de bouw voor starterswoningen door bijvoorbeeld grond beschikbaar te stellen of bestemmingsplannen te wijzigen.”

Generatiehof met 10 - 20 starters?
Wat Noabershof Riessen betreft is er in de komende generatiehof voor 10 tot 20 starters een plek. “We willen starters graag integreren in onze woonvorm. We geloven in het mixen van generaties. We denken dat generaties elkaar versterken.”
Maar, benadrukken Dannenberg en Nijland, we willen nog geen conclusies trekken. “We weten niet wat er tijdens de bijeenkomst aan gegevens binnenkomt. Nijland: “Als er andere middelen zijn om starters te helpen, dan zal Anne daarin het voortouw nemen en zullen wij haar van harte ondersteunen. Het onderwerp is belangrijk genoeg.”

Na de bijeenkomst, die gefaciliteerd wordt door Rabobank Rijssen-Enter, blijven de initiatiefnemers aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.
Ook andere geïnteresseerden zijn op e bijeenkomst welkom. “Senioren of alleengaanden kunnen eveneens naar een compacte woning op zoek zijn, en daarvoor kan dit ook best een interessante ontwikkeling zijn.”