De start van het Kunstproject.
De start van het Kunstproject. Willem Alexanderschool

Leerlingen maken groot kunstwerk: Willem Alexanderschool als schilderij

Algemeen

RIJSSEN - De school als kunstproject! Leerlingen van de Willem Alexanderschool werken aan een groot schoolkunstwerk: de Willem Alexanderschool als schilderij! Bovendien wordt gezocht naar een dief…

‘Fantasiefeest’ het project dat vorige week begon. “Elk jaar organiseren we op school verschillende projecten om de kwaliteiten en talenten van de kinderen onder andere op een creatieve manier te ontwikkelen. Alle groepen zijn dan bezig met hetzelfde thema”, vertelt directeur Hendrie Voortman. 

Nu staat anderhalve week lang het project ‘Kunst’ centraal op de Willem Alexanderschool. De feestelijke start begon op het schoolplein. Alle leerlingen waren gekleed als een kunstenaar met hun eigen witte, beschilderde shirts.
“Kunst is iets moois en unieks. Elk kind krijgt de mogelijkheid om hierin zijn of haar eigen talent te ontdekken en inzetten.”
Bij de opening was er ook een echte kunstenaar aanwezig: Ineke Kleinjan. “Zij heeft haar verhaal verteld en besproken wat is nu eigenlijk kunst? Wat heb je nodig om een kunstwerk te maken? Met haar talent heeft ze ook in alle groepen een workshop gegeven.”

School als schilderij
Samen met Ineke werken de leerlingen aan een groot schoolkunstwerk, namelijk de Willem Alexanderschool als schilderij. Vier grote canvasdoeken vormen samen het patroon van de school. De achtergrond is verdeeld in allemaal vakjes. Elke leerling heeft in zijn of haar vakje een eigen kunstwerkje gemaakt. Alle kleine kunstwerken vormen samen één groot kunstwerk, waarin de school naar voren komt.

Het gezamenlijk kunstwerk wordt donderdagavond 30 maart onthuld. Dat gebeurt tijdens de afsluitingsavond van het project. Ouders, leerlingen en belangstellenden zijn welkom van 18.00 tot 19.30 uur. In alle groepen is een tentoonstelling te zien van de kunstwerken waar de kinderen zelf aan hebben gewerkt.

Wie is de dief?
Op de afsluitingsavond wordt ook onthuld wie de boef is, want bij het begin van het project zagen de leerlingen dat een fotolijst met foto’s van de kinderen is ‘gestolen’. De leerlingen kunnen zelf de dief vinden, door elke dag opdrachten uit te voeren. “Voeren ze de opdracht goed uit, dan krijgen ze een letter. Met de gevonden letters kunnen ze erachter komen wie de boef is. Dat gaat vast goed komen met zoveel goede speurneuzen in de school”, weet directeur Voortman zeker. “We kijken samen uit naar een feestelijke afsluiting van ons kunstproject.”

Ineke Kleinjan vertelt over kunst.
Kunstenaars aan het werk.