Bort Koelewijn toont de nieuwe ambtsketen in 2005.
Bort Koelewijn toont de nieuwe ambtsketen in 2005.

Koop lokaal! Er is nog een lange weg te gaan

Columns

RIJSSEN - Donderdagmiddag kreeg Jurgen van Houdt als nieuwe burgemeester van Rijssen-Holten de ambtsketen omgehangen. De brede schakels waren bijna te groot voor de tengere gestalte van de nieuwe burgervader. Duidelijk een vertegenwoordiger van de nieuwe generatie bestuurders: sportief, doet aan hardlopen en fietsen. Zonder batterij mag ik hopen. Weg met zwaarlijvigheid; ook het beste en goedkoopste medicijn tegen zwaarmoedigheid.

Ketting

Nu over de ambtsketen. “Geen ambtsketting,” zei Arco Hofland bij zijn afscheid. “Een burgemeester ligt niet aan de ketting.” Mwah… misschien niet aan de ketting, maar een burgemeester woont wel in een glazen huis. Bort Koelewijn ging niet voor niets het liefst ’s avonds na 11 uur hardlopen. Maar dat terzijde.

Korhoen

De burgemeestersketen van Rijssen-Holten is gemaakt door de Koninklijke Begeer uit Zeist. De beginletters R en H van de oude gemeenten zitten erin, de beide oude gemeentewapens van Holten en Rijssen en die komen dan bij elkaar in een zilveren plak met het nieuwe combi-gemeentewapen. Er zitten korhoenders in de keten, want dat is de goedkoopste manier om deze uitstervende vogel voor het nageslacht te bewaren. De handen op de foto zijn van burgemeester Bort Koelewijn. Hij toonde de nieuwe ambtsketen in 2005 vol trots aan de pers. De keten ligt op de chique opbergdoos.

Twente

Best bijzonder dat het maken van de nieuwe ambtsketen werd uitbesteed aan een onderneming elders in den lande. Alsof Holten en Rijssen geen vaklieden voor deze klus zouden hebben. Of op zijn minst een Twentse vakman. In Diepenheim waren toen Jan en Ien Perrier en zoon Diede al actief als edelsmid. Zij maakten voor de provincie Overijssel de geboortelepel voor kroonprinses Amalia. Maar ook de nieuwe ambtsketen voor Eibergen en ze waren in de race voor de ambtsketen van de Hof van de Twente. Edelsmederij op loopafstand.

Deventer

Je zou denken: dat overkomt ons niet weer. Maar onlangs nam Arco Hofland afscheid en hij mocht een cadeau uitzoeken. Omdat Hofland het beschermen van de democratie hoog in het vaandel heeft, moet het een kunstwerk worden waarin de kwetsbare democratie tot uiting komt. Je zou zeggen: kijk in je eigen gemeente de kunstenaarskring rond en zet ze aan het werk. Maar vuurkunstenaar Uwe Dobberstein kreeg de opdracht. Een zeer sympathieke artiest, maar hij komt uit Deventer.

Lokaal

De kreet “Koop lokaal” zou toch na de coronapandemie ingedaald kunnen zijn. Nee dus. De stadsbouwmeester komt uit Zwolle. De ambtsketen uit Zeist en het democratiekunstwerk straks uit Deventer.

Letsel

De nieuwe ambtsketen kostte 12.000 euro en is nog een onmogelijk ding geworden ook. Moeilijk hanteerbaar. Er is een extra veiligheidsketting aan de achterkant nodig om de grote schakels op hun plaats te houden. Arco Hofland was er voortdurend mee in de slag. De oude ambtsketen stak je gewoon in je broekzak. Als je dat met de nieuwe keten doet krijg je lichamelijk letsel.

Had dan toch maar lokaal gekocht. Er is nog een lange weg te gaan.

2. Twee oude gemeentewapens komen bij elkaar in het nieuwe gemeentewapen van Rijssen-Holten.