Wim Spekhorst tapt in 2008 een pilsje achter het schap van zijn etablissement.
Wim Spekhorst tapt in 2008 een pilsje achter het schap van zijn etablissement. Foto: Gerrit Dannenberg

Spekhorst verdwijnt na ruim 150 jaar

Columns

Zompenbitter, Boakebitter, Klompenbitter, Reggeblauwtje en Riessensen Steek; allemaal creaties uit het laboratorium van Wim Spekhorst. En niet te vergeten de zachtste borrel van het westelijke halfrond: BS-jenever. Met een rond of vierkant etiket. De BS met het vierkante etiket schijnt vooral de kenners aan te spreken. 

Jeneverkenners zijn er trouwens steeds minder; de jongere generatie drinkt geen jenever meer. In 2008 sprak ik met Wim Spekhorst en hij vertelde een ietwat macabere anekdote over de tanende jenever-verkoop: “De groep jeneverdrinkers vergrijst. En dat is al heel lang het geval. Jaren geleden kwam hier een collega-concurrent uit een andere plaats even binnenlopen. Op dat moment was er een begrafenis in de rooms-katholieke kerk en luidde de kerk. “Daar gaat weer een jeneverdrinker,” zei hij wat weemoedig.”

Iconische jenever

De jeugd zit, dacht ik, mij meer in de gin-tonicsferen en de whisky’s. Drankjes die je moet léren drinken met een quasi-interessant verhaal erachter. Zo’n verhaal had Wim Spekhorst ook moeten laten maken voor zijn iconische jenevers. Het had zijn marktwaarde zeker vergroot. Want Café Spekhorst is verkocht aan de ontwikkelaars Ballast & Slagman en Jan Harbers. Niet alleen het monumentale cafépand, maar ook de winkels van de gezusters Koridon en slagerij Lucassen in de Grotestraat én de panden op de kop van de Rozengaarde. Daar komt nu het onvermijdelijke appartementencomplex. 

Oecumene

Dat betekent dat er een einde komt aan Spekhorst dat het ruim 150 jaar heeft volgehouden. Tot de Tweede Wereldoorlog had het zelfs nog een hotelfunctie, maar dat is na de oorlog van lieverlee afgebouwd. Dat Spekhorst een goede uitstraling had in Rijssen staat buiten kijf, want schietvereniging Tubantia had lange tijd een schietbaan in de kelder. Maar Spekhorst is ook het thuishonk van de FC Twentesupporters. Die drinken natuurlijk Grolsch en dat wordt speciaal voor hen gekocht in de groene flessen, want op de tap zit Heineken. Oecumene in de horeca. 

Topsecret

Café, distilleerderij en slijterij: alles geconcentreerd op de vierkante meter in de historische Rijssens binnenstad. De receptuur van alle dranken is geheim. Het staat zelfs niet in een computerbestand. Het recept zit alleen Wim Spekhorsts hoofd. Dat is pas topsecret waar zelfs geen Chinees bij kan.

Monumenten

Het gemeentebestuur en de gemeenteraad worstelen nog steeds met hun monumentenbeleid. Aanstaande donderdagavond praat de gemeenteraad er wéér over. Als het lukt om monumentale panden niet meer direct af te breken, komt het voor Spekhorst in elk geval te laat. Anderzijds: Jan Harbers is bij de aankoop betrokken. Hij heeft in elk geval gevoel voor de historie van Rijssen. Zolang er Harbers is, is er hoop.

1. onjuist of oneens, mailen naar: dannenberg@twenthetekst.nl 

2. vorige week schreef ik dat Hobbema een burgemeester zou zijn geweest, maar dat is een vergissing. Ik bedoelde Van Opstall, waar een straat naar genoemd is.