Afbeelding

Jubileumcolumn 75 jaar Ondernemersvereniging HABI

Columns

Dit jaar is een heel bijzonder jaar voor Ondernemersvereniging HABI. Het is namelijk 75 jaar geleden dat deze werd opgericht. Initiatiefnemers waren J. Pluimers, G. van Weerd (Heka), aannemer Markvoort, D. Meulenbelt en VVV-administrateur J. Th. Gijsbers. Deze groep ondernemers zag al vroeg de voordelen om de krachten te bundelen. Vooral ook de tentoonstellingen (Rijlito en later de HABITO) trokken in de jaren ‘50 en daarna veel mensen uit de regio naar Rijssen. 

Geschiedenis HABI

Dit prachtige en unieke jubileum willen we als De Week van Rijssen natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan en daarom met ingang van deze week een jubileumcolumn over 75 jaar Ondernemersvereniging HABI. Hierin de komende weken aandacht voor de rijke geschiedenis van deze Rijssense ondernemersvereniging en de daarbij betrokken Rijssense ondernemers. Waarom ging men de HABITO organiseren? En waarom werd dit toentertijd zo’n doorslaand succes? Waarom raakte de HABI verscheurd tijdens de discussie over de openingstijden van de winkels, begin jaren ‘90? En hoe liep dit uiteindelijk af? En wat hadden de HABI en de weekbladen in Rijssen door de jaren heen met elkaar te maken? Allemaal vragen (en antwoorden) die de komende weken in deze jubileumcolumn in De Week van Rijssen aan de orde komen.

Actualiteit rond 75-jarig jubileum

Maar natuurlijk staan we in deze jubileumcolumn ook regelmatig stil bij de actualiteit rond het 75-jarig jubileum van ondernemersvereniging HABI. Vanwege het jubileumjaar organiseert de HABI namelijk extra activiteiten en ook daarvoor zal er de komende tijd uiteraard aandacht zijn in deze jubileumcolumn. Wat te denken van het Groen Doen event van de gemeente van 13 tot 15 april aanstaande. In het kader van dit Groen Doen event is er zaterdag15 april een koopzaterdag in het centrum van Rijssen. Tijdens deze zaterdag presenteert Modestad Rijssen de nieuwste mode. Een Streekmarkt op zaterdag 13 mei is ook nieuw in de lijst met activiteiten. In samenwerking met het Rijssens Mannenkoor krijgt de Boeldag een nieuwe invulling: een Zomermarkt door het hele centrum. Tijdens de koopzaterdagavond van 24 juni zullen living statues het centrum opfleuren. De volgende koopzaterdag op 30 september zal het karten weer terugkomen op het HogeWal plein. Op 28 oktober is er nieuwe activiteit namelijk het Proef & Beleef. Kijk op winkeleninrijssen.nl voor een complete lijst met activiteiten, of hou deze wekelijkse jubileumcolumn de komende tijd goed in de gaten!

HABI bestuursleden in 1973. Van links naar rechts: Staand : Teun van Dam, Herman Zandvoort, B. Eshuis, Jan Muller Zittend : G.J. Dangremond, Ies de Lange, J. Th. Gijsbers, G. Brunnekreef.