Afbeelding
Simon Dirks

Rijssense imker Mekenkamp maakt beste heidehoning

Natuur en milieu

NOTTER/RIJSSEN - In samenwerking met Regio Oost van de Nederlandse Bijenvereniging (NBV) heeft de Bijenvereniging Wierden Enter afgelopen zaterdag de vier beste honingmakers bekend gemaakt. In Theehuys Grimberg in Notter werd de jaarlijkse keuring georganiseerd. Door alle coronarestricties van de overheid was het niet mogelijk om de afgelopen twee jaar een dergelijke keuring te organiseren, daarom was dit weer de eerste keuring sinds 2019. Dit jaar komt de beste heidehoning van Jan Mekenkamp uit Rijssen, de beste kristalliserende honing van Chiel Alberts uit Wierden, de beste vloeibare honing van Gertjan Huiskes uit Geerdijk en de beste heidemelange van Yvonne Eggink uit Wierden. De allerbeste imkers werden ook gewaardeerd met een sierlijke bijenwasplaat.

Zo’n tien imkers hadden hun honing, die zij bij hun bijen hebben weggenomen, meegenomen om te laten controleren. Deze jaarlijkse keuring heeft als doel de kwaliteit van de Nederlandse honing zo hoog mogelijk te houden en te waarborgen. De eisen voor de honing zijn hoog. Er wordt onderzoek verricht door middel van: proeven (organoleptisch), bekijken (fysisch), microscopisch en chemisch. Verder zijn er ook hoge voorwaarden gesteld aan de wijze van verpakking van het product, de etikettering en de houdbaarheidsdatum van het product. De resultaten van alle vooraf vastgestelde beoordelingspunten worden verwerkt in een rapport. Op punten waarbij er niet aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan krijgt het product aftrekpunten en wordt er een advies ter verbetering gegeven.

De kwaliteit van de honing was dit jaar hoog en de kwaliteit deed onderling niet veel onder. De jury moest op basis van het vochtgehalte uiteindelijk een keuze maken. Hoe lager dat gehalte, hoe beter. “De kwaliteit is in de loop der jaren sowieso omhoog gegaan”, aldus de keurmeester. “Het zit ‘m nu in de details.” Behalve honing in potjes werden ook andere producten aan het oog van de keurmeesters onderworpen, waaronder kaarsen, taart, siroop en lippenbalsem.

Jan Mekenkamp, Chiel Alberts, Gertjan Huiskes en Yvonne Eggink.