Klim-Op leerlingen basketballen met Henk Pieterse.
Klim-Op leerlingen basketballen met Henk Pieterse. E. Kamp

Vriendelijke reus Henk Pieterse brengt al basketballend pesten onder de aandacht bij leerlingen Klim-Op

Sport en vrije tijd

RIJSSEN – “Hallo, ome Henk”, klinkt het enthousiast uit zo’n 70 kindermonden. De groet is bedoeld voor de vriendelijke reus die met een basketbal in zijn hand voor de groep staat. Oud-basketballer Henk Pieterse brengt zijn Pest Mij Maar-programma voor alle leerlingen van de Klim-Op school. Het is een bedankje van team R4D, dat zich inzet voor Duchenne Heroes.

Door Jenny ter Maat

Onder andere 101 keer Nederlands International, 6 keer Nederlands kampioen, 4 jaar College Basketball in de U.S.A., en nu staat hij met zijn 2.11 meter voor de kleinste en jongste groep leerlingen van de Klim-Op in de Reggehal. Hij heeft de aandacht, en dat heeft niet alleen met zijn lengte te maken. Al grappend komt hij bij het doel van zijn tour: het onder de aandacht brengen van pestgedrag. Laagdrempelige basketbaloefeningen gebruikt hij daarvoor als gereedschap.
Pesten kent ie van vroeger, als lange, dunne 15-jarige. Basketbal redde hem. Hij vertelt erover aan de groep kinderen voor hem, neemt ze mee in het verhaal. “Ik wil dat elk kind zich veilig voelt op school”, zegt hij vooraf.

Team Rijssen for Duchenne, oftewel R4D, deed dit jaar voor de achtste keer mee aan Duchenne Heroes, een mooie en loeizware mountainbiketocht van 700 kilometer.
Vier man sterk fietsten ze zeven dagen achtereen door Duitsland, Luxemburg en België om op 17 september te finishen op het Drielandenpunt in Limburg. “Honderd kilometer per dag met vele hoogtemeters en dat zeven dagen achter elkaar”, vertelt Edwin Kamp, die samen met Kasper Glaubitz, Frank Glaubitz en Rene Altena ook dit jaar de uitdaging aanging. Het team wil zo bijdragen aan de zoektocht naar medicijnen ter bestrijding van Duchenne spierdystrofie.
Om te mogen starten moest elke deelnemer minimaal 2.500 euro meebrengen aan sponsorgeld. “Om deze mountainbiketocht, en daarmee de opbrengst voor de kinderen met Duchenne, tot een groot succes te maken zijn wij de samenwerking met de Klim-Op aangegaan”, zegt Kamp. “Leerlingen van de Klim-Op hielden tijdens de Koningsspelen een sponsoractie voor R4D. De actie bracht ruim 4000 euro op, een enorm succes.”

Als afsluiting van dit project en als educatief bedankje kregen alle leerlingen van de Klim-Op school een sportief basketbal Pest Me Maar-programma aangeboden. Tot veel plezier van de leerlingen en van Pieterse zelf.

Afbeelding
Afbeelding