Team Snijders: Esther Karsten, Helga Snijders-Lensink en Hans Snijders.
Team Snijders: Esther Karsten, Helga Snijders-Lensink en Hans Snijders. www.fotorijssen.nl

Team Snijders: van sportinstructeur bij Defensie naar kwart eeuw makelaardij

Sport en vrije tijd

RIJSSEN – Makelaarskantoor Team Snijders viert deze maand haar 25-jarig jubileum. In die periode maakte het team alle facetten van de woningmarkt mee. Maar het begon toen Hans Snijders zijn baan als sportinstructeur bij Defensie opgaf en zich vestigde als makelaar in Rijssen, een kwart eeuw geleden. Vrijdagmiddag 28 oktober is er borrel voor klanten en relaties.

Door Jenny ter Maat

Hans Snijders begon zijn carrière op een heel ander terrein: hij was leraar lichamelijke oefening en tien jaar sportinstructeur bij Defensie. De Koude Oorlog maakte hij van dichtbij mee toen hij van ’84 tot ’86 in Duitsland vlakbij het IJzeren Gordijn gestationeerd was als instructeur bij het elitekorps van de cavalerie, het 43 Tankbataljon, de Huzaren van Sytzama. Hij denkt er met veel plezier aan terug.
“Door toedoen van mijn schoonvader Gerrit Lensink, architect in Rijssen, ging ik makelaardij studeren”, vertelt hij. Na het afstuderen kreeg hij zijn eerste baan bij Ter Steege Bouw. Hij deed er grondacquisitie en verkoop van woningen. “Mijn eerste klus was de verkoop van woningen die Ter Steege bouwde in plan Veeneslagen.”

Eigen onderneming
Gaandeweg bekroop hem toch de wens om voor zichzelf te beginnen. Hij kwam in contact met Thoma Makelaars; het bedrijf had al een verzekeringstak in Rijssen en zou haar naam graag willen verbinden aan een makelaarsvestiging. Zijn eigen onderneming in de makelaardij begon hij officieel in oktober 1997, als ingeschrevene van de Kamer van Koophandel, aan de Grotestraat, onder de naam Thoma Garantiemakelaars. Lachend: “Het was bijzonder om te starten met een lege etalage.”
De eerste woning die hij verkocht was van de familie Ter Avest aan de Paulus Potterstraat, die op de hoek van de Enterstraat / Oranjestraat appartementen ontwikkelde. Hier verhuisde het makelaarskantoor later naar toe en is hier nu nog gevestigd.

“Vanaf het begin was het een vliegende start. De combinatie van een gerenommeerde kantoornaam met een lokaal zeer goed ingevoerde makelaar bleek een prima concept”, kijkt Snijders terug. De makelaardij deed veel nieuwbouwprojecten, was huismakelaar van de woningbouwcorporatie die nu Viverion heet en is nog steeds vast aanspreekpunt van Viverion.
Ook buiten de gemeentegrens was en is Snijders actief. “We hebben heel Twente door veel onroerend goed verkocht voor de oude textielbaronnen, panden met heel veel geschiedenis.” In 2015 scheidden de wegen van Thoma en Hans en Helga zich. “Thoma ging samen met een ander makelaarskantoor, en wij vonden dat daardoor een te grote organisatie ontstond. Wij kozen ervoor om onze eigen onderneming voort te zetten onder onze eigen naam: Team Snijders.”

De werkzaamheden breidden zich in de loop der jaren uit met het beheer van vastgoed: het ontzorgen wat betreft het beheer van de vastgoedportefeuille, onder andere het eerste aanspreekpunt zijn voor de huurder, calamiteiten oplossen en financieel beheer.
Snijders is onder andere al jarenlang de huismakelaar voor MorgenWonen van Volker Wessels, vanaf de bouw van de eerste woningen in dit project langs de spoorlijn in Holten. “We hebben voor Reggeborgh al meer dan 1000 woningen verhuurd, van Sittard tot Groningen.”

NVM-makelaar
Hans Snijders is één van de twee NVM-makelaars in Rijssen. NVm-makelaars hebben een hoge ethische standaard. Trantparantheid en eerlijkheid zijn de pijlers daarvan.
“Als NVM-makelaar is het onder andere volstrekt verboden om er een eigen vastgoedhandeltje op na te houden. Bijvoorbeeld door als makelaar van een ouder echtpaar zelf die woning te kopen, en die met een winst van tienduizenden euro’s door te verkopen en dat geld zelf in de zak te steken. Voor makelaars is dat doodzonde.”
Snijders is voorzitter van de commissie lidmaatschapszaken van de NVM, het tuchtrechtcollege van makelaars, dat maandelijks zitting houdt. “Als makelaar moet je een zuivere en eerlijke waardering afgeven, en daar past eigen handel niet bij.”

Begeleiding bij aankoop woning
De laatste kwarteeuw veranderde er veel, ook op het gebied van de huizenverkoop. “Toen we pas begonnen was er nog geen internet; informatie over woningen kwam alleen via makelaarskantoren. Door de intrede van internet werd de markt van de consument veel transparanter, maar ook veel onoverzichtelijker”, vertelt Helga Snijders. “We merken nu heel duidelijk dat de consument ook naar een makelaar gaat voor begeleiding bij de aankoop van een woning.”
De markt in Rijssen is een thuismarkt, zegt Hans. “In Rijssen heb je een heel hoog percentage eigen woningbezit. Mensen vertrekken niet zo snel uit Rijssen. Daardoor krijg je dat zo’n markt zichzelf in de greep houdt met vraag en aanbod. Toevoeging van woningen is de enige oplossing om het woningtekort tegemoet te komen.”
“De afgelopen 25 jaren hebben we alle facetten van de woningmarkt wel gezien. Prijzen die helemaal door het dak gingen, en totaal onderuit gingen. Echter, zoals de markt zich de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld in een volslagen gekte, dat was voor ons ook nieuw. Maar ook daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn.”

De huidige bezetting van de makelaardij bestaat uit Helga en Hans Snijders en Esther Karsten. Snijders werkt nog steeds met ontzettend veel plezier in dit vak. ”Het voelt goed dat je nog steeds mensen blij maakt door te helpen voorzien in de eerste levensbehoefte: een dak boven het hoofd. Als kantoor zijn we breed georiënteerd: aan- en verkoop van woningen, huur en verhuur, het beheer van vastgoed en het verzorgen van taxaties voor financiering. Die diversiteit maakt dat elke dag weer anders en interessant is. Mooi om nog jaren door te gaan.”