Talententeam Reggestreek.
Talententeam Reggestreek. Annauf

TalentenTeam Reggestreek gaat Next Level voor talentvolle voetbalmeiden in deze regio

Sport en vrije tijd

RIJSSEN – TalentenTeam Reggestreek begon een kleine vier jaar geleden, met één team voor talentvolle meiden O15 uit de Reggestreek. Inmiddels zijn er zeven teams met talentvolle voetbalsters en is de stichting Meidenvoetbal Next Level opgericht. Sponsoren die hun naam willen verbinden aan de selectie zijn welkom!

Door Jenny ter Maat

Klein beginnen, groot denken, is het motto van Charlotte van Doorn uit Nijverdal en Gea Agteresch-Smit uit Rijssen. Beiden hebben een talentvolle voetballende dochter, die hun carrières startten bij respectievelijk Hulzense Boys, SVVN en Excelsior’31. “Mijn dochter Sofie speelde in een jongensteam”, vertelt Charlotte. “Zo waren er meer meiden in de regio. Op een gegeven moment kwam mijn dochter bij VV Alkmaar op een toernooi terecht, waar zij prima mee kon komen. Dat zette mij aan het denken. Als mijn dochter dit niveau aankon, moesten er meer talentvolle meiden in de regio zijn die dit ook konden.”
“Toen bleek dat hier in de regio helemaal geen vangnet was voor deze meiden. Hoe mooi zou het dan zijn om een team te maken van talentvolle speelsters uit de regio. Het idee van TalentenTeam Reggestreek was geboren.”

Ze belde vijftien voetbalclubs in de gemeenten Nijverdal-Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden. “Ze zeiden allemaal: dat gaan we doen!” De eerste selectiedag werd gehouden bij SVVN, de selectiedagen in het tweede jaar bij Excelsior’31.
Tijdens de selectiedag bij Excelsior’31 was Gea aanwezig met dochter Tamar en sedert die dag steeds meer betrokken bij het TalentenTeam Reggestreek.
Het eerste team met talenten uit de regio werd gevormd uit de beste speelsters van de vijftien clubs. Sponsor vanaf het eerste uur Heutink zorgde voor een professionele uitstraling door sponsoring van de teamkleding; Jessica Heutink ontwierp het logo voor de organisatie.
“Na een jaar speelde het selectieteam O15 tegen regioteam Deventer, dat al een aantal jaren bezig was, en we wonnen onze allereerste wedstrijd. Dat was een hele goede lichting en dat blijkt ook later, want vorig jaar zijn er onder andere van deze lichting speelsters van doorgestroomd naar betaald voetbal organisaties. Negen speelsters in één jaar.”

Ruim 100 deelnemende voetbalclubs
TalentenTeam Reggestreek beleefde sinds haar start een stormachtige groei. Van één team O15 naar zeven teams van O11 tot en met O20 en daaronder voor elk team een behoorlijke kweekvijver. Van 15 deelnemende clubs naar ruim 100 verenigingen die zich aangesloten hebben. Van zo’n 20 speelsters bij de start, tot rond de 140 speelsters van 8 tot 18 jaar nu.
Het werd tijd om een stap verder te zetten, van een semiprofessionele naar een professionele organisatie, vonden de dames Agteresch en Van Doorn. Samen richtten ze de stichting Meidenvoetbal Next Level op. Met als doel een hoge regionale uitstroom van talenten en daarnaast de doorstroom naar het betaald voetbal. “Daarmee helpen we onze verenigingen om het niveau van de dames en meiden O20 omhoog te krijgen. Belangrijke hierbij is dat steeds meer betaalde voetbalorganisaties een meidentak hebben. Dat we daardoor steeds meer talentvolle dames uit de regio kansen geven om op een hoog niveau te spelen.”

De voetbalclubs maken zelf een voorselectie en melden hun talenten aan. De kandidaten krijgen twee stagetrainingen aangeboden en horen dan of ze geselecteerd zijn. “Daar zijn we wel scherp op, we kunnen niet iedereen toelaten. We houden het bij het aantal teams dat we nu hebben, en dat betekent dat de kwaliteit omhoog gaat.”

Next Level wil het niveau van het regionale meidenvoetbal naar een hoger plan tillen, en ook het vrouwelijk kader verbreden. Charlotte: “We haken aan bij de landelijke doelen van de KNVB. Afvaardigingen van de voetbalbond en ook mensen van de KNVB komen regelmatig kijken, als we bijvoorbeeld in het Heraclesstadion spelen.”
“De kern is dat we dit doen voor de meiden en hen helpen om zich te ontwikkelen”, benadrukt Gea. ‘’De speelsters voetballen bij de eigen verenigingen, spelen daar zaterdags hun wedstrijden en spelen zondags in het regionale team.” Vrijdags zijn er extra trainingen voor de meest talentvolle meiden in de eigen voetbalacademie: kracht, looptraining, techniek en core-stability. In de achterliggende periode zijn meerdere meiden doorgestroomd, waaronder naar FC Twente, PEC Zwolle, naar KAA Gent en FC Bocholt en Amerikaanse voetbalclubs. Er worden stagetrainingen gelopen bij zowel Nederlandse als Belgische voetbalclubs. “Ze weten ons nu te vinden. FC Twente vroeg onlangs om weer zes speelsters voor te dragen.”

Alle talenten aan de bak!
TalentenTeam Reggestreek is er voor alle talentvolle voetbalsters in de regio. “We bieden de begeleiding kosteloos aan. We weten dat commerciële voetbalscholen op jaarbasis behoorlijke bedragen vragen voor wat ze doen. Maar wij willen geen talent verliezen omdat ouders deze kosten niet kunnen betalen. We willen laagdrempelig zijn en echt iets voor de regio doen”, stellen de beide bestuursleden. “Belangrijk is dat we op onze missie kunnen blijven spelen. Trainers worden nu nog bekostigd met acties zoals de verkoop van speculaas en eieren. Dat kan als je één team hebt. Maar sinds de groei en met onze Next Level doelen zou het mooi zijn wanneer een aantal grote sponsoren zich zou melden. Onze voetbalacademie zou dan bijvoorbeeld de naam van zo’n sponsor kunnen dragen. En er zijn meer mogelijkheden om een sponsornaam te laten zien.”
“Belangrijk is dat we onze missie uit kunnen blijven dragen. Daar hebben we hulp bij nodig, zodat er nog meer meiden uit de regio in de toekomst kunnen doorstromen. Want hoe trots zijn wij dat er meiden uit de buurt bij KAA Gent, FC Bocholt, VV Alkmaar, FC Twente en PEC Zwolle zitten en naar Amerika gaan. Dit gunnen we veel meer meiden.”

Meer informatie op Facebook, Instagram en LinkedIn van TalentenTeam Reggestreek.

Talententeam Reggestreek
Talententeam Reggestree
Talententeam Reggestreek.
Talententeam Reggestreek.
Talententeam Reggestreek.
Talententeam Reggestreek
Talententeam Reggestreek.
Talententeam Reggestreek.
Talententeam Reggestreek.
Talententeam Reggestreek.
Talententeam Reggestreek.