Karin de Graaff en Maarten Metz wandelen van begin tot eind langs de Regge.
Karin de Graaff en Maarten Metz wandelen van begin tot eind langs de Regge. Stefan Kemper

Boekje Wandelen langs de Regge: ‘Telkens weer nieuw bochtje en nieuw uitzicht!’

Sport en vrije tijd

RIJSSEN – Ze ‘ontdekten’ de Regge in coronatijd. In hoeverre zou het riviertje wandelend te volgen zijn, vroegen Karin de Graaff en Maarten Metz zich af. Dat resulteerde in het boekje ‘Wandelen langs de Regge’, dat inmiddels verkrijgbaar is.

“We zijn, net als heel veel anderen, in coronatijd begonnen met het volgen van de Regge. Aanvankelijk uit nieuwsgierigheid. Waar begint het riviertje en in hoeverre is deze al wandelend goed te volgen. Toen we beseften dat deze rivier heel goed te volgen is én dat er nog geen actuele gids over was verschenen, besloten we er zelf eentje te maken”, vertellen de wandelaars.

Ze liepen langs de hele Regge, van begin tot eind. “Zomer en winter, weer en geen weer. Regen, hitte, kou, het is allemaal voorbij gekomen. We hebben zelfs een gedeelte met de kano gedaan!”
“Het boeiende is dat je de Regge, in tegenstelling tot rivieren als de Overijsselse Vecht of de IJssel, al lopend heel goed van dichtbij te volgen. Lopen langs het water is eigenlijk altijd leuk en helemaal wanneer je pal langs het water kunt lopen. Op sommige plekken loop je zelfs dwars door de rivier naar de overkant!”, zegt Karin.

Wat ze ook interessant vinden is dat deze rivier haar oude vorm langzaam aan weer terug heeft gekregen. “Waar in de naoorlogse tijd het Nederlandse platteland letterlijk op de schop is gegaan en de ruilverkaveling er voor heeft gezorgd dat ons platteland er rechttoe rechtaan uit ziet, is het rondom de Regge weer een kronkelend geheel geworden. Hartstikke leuk om door te wandelen omdat je telkens weer een nieuw bochtje en uitzicht krijgt.”

Wandelparadijs
De Regge is een waar wandelparadijs geworden, constateren de schrijvers. “Aan beide oevers kun je lopen en met mooi weer lekker pootje baden. Er zijn veel nieuwe zand- en graspaden aangelegd. Zowel voor een hele dag als voor een rondje van een uur is het prachtig wandelen.”
“Wanneer het niet al teveel geregend heeft kun je op de grens van Rijssen en Zuna de rivier op de voet volgen. Vaak loop je daar tussen de koeien door langs het water. Je komt dan uit bij een megagrote vistrap.”
Karin: “De natuur rondom de Regge is na vele jaren achteruitgang nu weer sterk aan het vooruitgaan. De grootschalige herinrichting door het Waterschap brengt veel goeds. Daar profiteert zowel de vissen, vogels, planten áls de wandelaar van! Ik heb heel veel ijsvogels gezien.”
Het duo wandelde vooral rond de middag. “Eerst op ons gemak ergens koffiedrinken en dan aan de wandel.” Met een knipoog: “Zijn we rond borreltijd weer terug.”

In het boekje zijn 12 rondwandelingen en één ‘lijnwandeling’ beschreven. “De rondwandelingen zijn gemiddeld 13 kilometer en de lijnwandeling is ruim 70 kilometer. Die is prima te doen in losse stukken.”
Startpunten met parkeerplaatsen zijn in het boek aangegeven, evenals het openbaar vervoer en de horeca voor onderweg.
Wandelen langs de Regge kost 17,95. Men kan het boekje bestellen via de website van de uitgeverij: www.gegarandeerdonregelmatig.nl , deze uitgever is gespecialiseerd in wandelgidsen. Het is in iedere boekhandel verkrijgbaar of te bestellen.

“De Regge is voor Nederlandse begrippen ‘natuurlijk’ te noemen, niet zo aangeharkt. Wij hopen dat mede door ons boekje veel mensen uit de regio ‘hun’ Regge gaan ontdekken”, aldus de wandelaars.